Ružica Đinđić: Drugi dio Srbije nije želio promjene

Da Zoran Đinđić nije ubijen, već bismo bili u Evropi, izjavila je supruga nekadašnjeg premijera Ružica Đinđić, istakavši da je očekivala da država bolje čuva uspomenu na njega.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 19:19h

Srbija bi, da nije zaustavljena Zoranovim ubistvom, bila u EU i prije Rumunije i Bugarske, to je sigurno, istakla je, u intervjuu "Novostima", uoči godišnjice ubistva premijera, Đinđićeva supruga.

Mislio je da Srbija, ipak, ima osnove uređenog društva

"Kada je preuzimao ulogu premijera, Zoran je intimno mislio da Srbija, ipak, ima osnove uređenog društva, da je u mnogo boljem stanju nego što je zapravo bila. Realnost ga je brzo uvjerila da je situacija daleko gora od onoga što je očekivao.

Ali, to ga nije demoralisalo. Naprotiv, ušao je u to svim srcem, sa željom da transformiše, mijenja Srbiju iz korijena. I upravo insistiranje na tom reformskom pravcu ga je i koštalo života. Jer, postojao je i onaj drugi dio Srbije koji nije želio takve promjene", istakla je Đinđićeva.

"Od države sam očekivala više"

Kada je riječ o odnosu države prema čuvanju Đinđićevog nasljeđa i sjećanja na njega, Ružica Đinđić, koja je predsjednica Upravnog odbora fonda koji nosi ime njenog muža, kazala je da je očekivala više.

"Fond koji vodim je nevladina organizacija, a bilo bi mnogo ljepše kada bi Vlada, kroz svoje institucije, vodila računa o kontinuitetu naše zajedničke demokratske istorije. A, Zoran je dio demokratske istorije ovog društva", istakla je ona.

"Recimo, tek na moju inicijativu je Arhiv Srbije preuzeo obimnu pisanu Zoranovu građu i ona se sada tamo čuva. I, opet na inicijativu Fonda, uskoro će preko virtuelnog muzeja biti dostupna svima. Zato ja i izbjegavam da govorim povodom godišnjice njegove smrti, jer ne želim da se sve svede na to da se rodbina uoči tog dana sjeća njega u javnosti", kazala je Đinđićeva.

Ona je rekla da DS pomaže u okvirima u kojima može, svake godine organizuje besjede u Zoranovu čast, pridružuje se akcijama Fonda, ali da to i ne treba da bude samo stvar stranke, već prije svega države i Vlade, jer nije ubijen Zoran Đinđić, otac Luke i Jovane i njen suprug, već premijer ove države.

Bonus video: