ZANIMANJE: DRŽAVNIK

Srpski ministar kulture nema završen fakultet

U biografiji koju je Marković dostavio Skupštini Srbije naveo je da je „studirao Fakultet političkih nauka", a da je po zanimanju „državnik" piše Press.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 09:51h

Novi ministar kulture, informisanja i informacionog društva u Vladi Srbije Predrag Marković nema završen fakultet.

U zvaničnoj biografiji koju je Marković dostavio Skupštini Srbije navedeno je da je posle završene paraćinske gimnazije „studirao Fakultet političkih nauka u Beogradu i usavršavao istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni", piše Press Online.

Novi ministar, kadar G17 Plus, izbjegao je da kaže da je završio samo gimnaziju, a u polje „zanimanje" napisao je da je „državnik".

Marković potvrdio pisanja

Marković je potvrdio saznanja Pressa i dodao da je fakultet napustio tek posle šest godina studiranja.

"Da, tačno je da nisam diplomirao. Upisao sam Fakultet političkih nauka 1974. godine, ali smo imali predmet Samoupravljanje.

Ja nisam htio da polažem taj ispit i 1980. sam prekinuo studije. Usavršavao sam posle istoriju i kulturu u Madridu i Barseloni. To vam je nešto poput specijalizacije.

Eto, to vam je to. Hvala. Prijatno - kazao je Marković, i završio razgovor, ne odgovorivši zašto je u biografiji predatoj Skupštini napisao da mu je zanimanje „državnik" i da li smatra da neko bez visoke stručne spreme treba da vodi resor kulture i informacionog društva.

Zabranio dekoltee u Skupštini

Predrag Marković je bez fakultetske diplome bio predsjednik Skupštine Srbije tri godine (2004-2007), a bio je i vršilac dužnosti predsjednika Srbije (mart-jul 2004).

Iz tog perioda ostao je upamćen kao kreator tzv. dres koda poslanika i skupštinskih izvještača koji je zabranio dekoltee, kratke rukave i nogavice, papuče i sandale.

A uoči proglašenja samostalne Srbije, 23. jula 2006, kao predjsednik parlamenta je po savjetu astrologa u 2.55 ušao u zgradu Doma Skupštine da bi osigurao da se Srbija „rodi" u znaku Lava.

Taj događaj je zabilježio Press, koji je Markovića „uhvatio" na prozoru parlamenta.