SIGURAN U NEVINOST

Šešelj traži 10 miliona dolara i oslobađajuću presudu

Ponosan sam što ste me prepoznali kao neprijatelja SAD i NATO pakta i novog svjetskog poretka", kazao je Šešelj.
0 komentar(a)
Šešelj, Foto: Life
Šešelj, Foto: Life
Ažurirano: 09.03.2011. 19:16h

Lider radikala Vojislav Šešelj je u sudnici Haškog tribunala zatražio odštetu od 10 miliona evra i ponovio svoj zahtjev da vijeće donese oslobađajuću presudu, a tužilaštvo zaključilo da sve tačke u optužnici mogu da ostanu na snazi.

Šešelj je zatražio da bude oslobođen pošto tužilaštvo, kako je istakao, nije ništa dokazalo i ni na čemu ne temelji optužbu protiv njega.

U prethodna dva dana, najprije je Šešelj iznio svoju argumentaciju da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice, a potom je optužba iznijela svoju kontraargumentaciju u raspravi po pravilu "98 bis".

Optužba je danas zaključila da sve tačke u optužnici mogu da ostanu na snazi i nakon zahtjeva optuženog od prije dva dana da bude oslobođen.

Završavajući repliku na argumente optužbe, Šešelj je istakao da ako bude otezanja i problema u vezi s odštetom, njegov krajnji zahtjev za odštetu iznosiće 100 miliona eura, pomenuvši da ima advokata u Njujorku Džonatana Levija koji će tužiti UN i svakog sudiju ponaosob.

Odluka možda i za nekoliko mjeseci

Sudsko vijeće donijeće usmenu odluku o Šešeljevom zahtjevu kada pregleda 1.300 stranica dokaznog materijala, a pošto odluka treba da bude obrazložena pismeno i zahtejva dosta vremena, odluka o Šešeljevom zahtjevu biće donijeta za "možda nekoliko sedmica, možda nekoliko mjeseci".

Predsjedavajući sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je svjestan da je Šešelj više od osam godina u pritvoru i da je to dodatni razlog da se dobro pregleda svaki dokazni predmet i da što se tiče odluke da tuži sudije, Šešelj ima pravo na sve i da je "i sam razmišljao o takvoj mogućnosti".

Šešelj je rekao i da je njegov pritvor bez presedana, podsjetivši sudsko vijeće na odredbu Rimskog statuta i kodifikaciju krivično-procesnog prava prema kojima je sud dužan da jednom u šest mjeseci preispita odluku o pritvoru.

Neće da moli da ga puste

Antoaneti je Šešelju rekao da ima pravo da bude privremeno pušten na slobodu, ali da za to treba najpre njegov zahjtev i garancije Srbije i da je "lopta na njegovoj strani terena."

"Ja vam nikada neću uputiti takav zahjtev, da vas molim da me pustite i da tražim garancije od prozapadne, izdajničke vlasti u Srbiji, ne pada mi napamet", rekao je Šešelj dodavši "vi ste gospodo sudije u problemu, ne ja, lopta je u vašem terenu, ne mom".

Ponosan sam što ste me prepoznali kao neprijatelja SAD i NATO pakta i novog svjetskog poretka", kazao je Šešelj.

Šešelju, koji se u pritvoru Tribunala nalazi od februara 2003. godine, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Preporučujemo za Vas