Državljanin Srbije ili ne, Amfilohije treba da se izvini LGBT populaciji

Koalicija protiv diskriminacije smatra da se niko - ni crkveni velikodostojnik, niti partijski funkcioner, ne smije zalagati za mržnju, nasilje i diskriminaciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 10:54h

Koalicija protiv diskriminacije Srbije ocijenila je danas, povodom izjava mitropolita Amfilohije o učesnicima Parade ponosa, da bi Zakon o zabrani diskriminacije trebalo da se primjenjuje jednako na sve, bez obzira da li se radi o domaćim ili stranim državljanima.

"Oni koji koriste govor mržnje, ne mogu se skrivati iza svoje slobode izražavanja političkih ili vjerskih uvjerenja, jer korišćenje sopstvenih sloboda ne bi trebalo da bude opravdanje za kršenje prava i sloboda drugih", ukazuje se u saopštenju.

Mitrolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović rekao je nedavno da on nije izrazio mržnju prema čovjeku.

"Ne osudih grešnika nego grijeh, ono što unižava njihovo, moje i dostojanstvo drugih ljudi, a njihovo je da li će to da prime ili ne", poručio je on.

"Svako ima pravo da živi kako smatra ispravnim, ali to ne znači da je taj način istinski pravi način. Ne može crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja”, kazao je Amfilohije.

Koalicija protiv diskriminacije smatra da se niko - ni crkveni velikodostojnik, niti partijski funkcioner, ne smije zalagati za mržnju, nasilje i diskriminaciju.

Ta koalicija je pozvala državu Srbiju da bez odlaganja politički osudi one koji smatraju da Zakon o zabrani diskriminacije ne bi trebalo primjenjivati.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unaprjeđivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, NVO "Praksis", Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT i Regionalni centar za manjine.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, naložila je Amfilohiju da se javno izvini učesnicima Parade ponosa, jer je prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, što u SPC-u vide kao miješanje u unutrašnje stvari susjedne države.

Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Velibor Džomić izjavio je da mitropolit Amfilohije nije obavezan da prihvati preporuku povjerenice Petrušić da se izvini učesnicima Parade ponosa jer nije državljanin Srbije.

Bonus video: