Amfilohije se neće izviniti predstavnicima LGBT populacije u Srbiji

"Ne može crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja", rekao Amfilohije
194 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 20:34h

MItrolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović nema namjeru da se izvini predstavnicima gej populacije u Srbiji, iako ga na to obavezuje zakon.

Naime, preporuku povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koja je naložila Amfilohiju da se javno izvini učesnicima Parade ponosa, jer je prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, u SPC-u vide kao miješanje u unutrašnje stvari susjedne države.

Sastanak između Amfilohija Radovića sa jedne i predstavnika gej i lezbejskih organizacija sa druge strane stola za sada nije moguć, iako ga traži povjerenica za ravnopravnost Srbije Nevena Petrušić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da ona nema prava na to, jer tvrdi da nije izrazio mržnju prema čovjeku”

"Ne osudih grešnika nego grijeh, ono što unižava njihovo, moje i dostojanstvo drugih ljudi, a njihovo je da li će to da prime ili ne", poručio je on.

"Svako ima pravo da živi kako smatra ispravnim, ali to ne znači da je taj način istinski pravi način. Ne može crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja”, kaže Amfilohije.

Džomić: Amfilohije ne mora da sluša Nevenu Petrušić, jer nije državljanin Srbije

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić oštro je kritikovao Nevenu Petrušić i rekao da Amfilohije nema razloga da sluša njena uputstva, jer nije državljanin Srbije.

"Prema istoj logici, i ja bih naložio povjerenici Petrušić da ponovo pročita Ustav Republike Srbije i srbijanski antidiskriminacioni zakon", rekao je Džomić, koji smatra da povjerenica za ravnopravnost nije pročitala važeće pravne propise Srbije i da zato "blamira" Srbiju u Crnoj Gori.

Povjerenica Nevena Petrušić za B92 objašnjava da državljanstvo mitropolita Amfilohija uopšte nije važno.

"Preporuku sam izrekla jer je mitropolit Amfilohije član Sinoda SPC, dakle velikodostojnik Srpske crkve. Takođe, povod za njegovu izjavu je bio događaj u Srbiji, a njegove riječi su bile upućene protiv osoba koje su srpski državljani. Mitropolit Amfilohije, prema Zakonu o zabrani diskriminacije ima rok od 30 dana da se izjasni o preporuci", kaže ona.

Razočarani reakcijom crkve

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) razočaran je reakcijom Crkve i poziva Amfilohija Radovića da postupi po preporuci.

"Ja bih više volio da smo vidjeli reakciju SPC koja je osudila govor mržnje, nego što vidimo pravdanje da li je neko državljanin jedne ili druge države. Mislim da je i u ovom slučaju povjerenica za zaštitu ravnopravnosti reagovala i da svi, pa i crkveni veledostojnici, moraju ovakve odluke da poštuju”, kaže on.

Na osnovu pritužbi građana, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti analizirala je govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010, i utvrdila da je tokom postupka utvrđeno da je mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

Amfilohije Radović dužan je da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi. To znači da bi trebalo da se javno izvini, uzdrži od sličnih izjava i sastane se sa predstavnicima LGBT organizacija. Ukoliko ne ispoštuje preporuku, povjerenik može da mu izrekne opomenu.

DSS traži da se Petrušić izvini, pa podnese ostavku

Demokratska stranka Srbije ranije danas je najoštrije je osudila, kako navodi, "nerazumnu i protivpravnu odluku" Petrušićeve.

"Ovom odlukom se najgrublje narušava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu ispovijedanja vjeroispovesti i, zapravo, ona znači da se zabranjuje crkvenim velikodostojnicima da navode riječi iz Biblije i podučavaju hrišćansko učenje", rekao je za agenciju Beta portparol DSS-a Petar Petković.

DSS je tražio od Petrušić da se javno izvini Srpskoj pravoslavnoj crkvi i javnosti, i potom podnese neopozivu ostavku.

Bonus video: