DSS osudio zahtjev povjerenice Amfilohiju kao protivpravni

"Povjerenik, prije nego što je donio odluku kojom se osuđuje mitropolit Amfilohije, zapravo je, trebalo da donese odluku kojom se zabranjuje Biblija i SPC", naveo je portparol DSS-a Petar Petković.
0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2011. 12:07h

Demokratska stranka Srbije (DSS) najoštrije je osudila "nerazumnu i protivpravnu odluku" povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić koja je tražila od mitropolita Amfilohija da se zbog svojih izjava javno izvini učesnicima Parade ponosa iz oktobra 2010. u Beogradu.

"Ovom odlukom se najgrublje narušava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu ispovijedanja vjeroispovjesti i, zapravo, ona znači da se zabranjuje crkvenim velikodostojnicima da navode riječi iz Biblije i podučavaju hrišćansko učenje", rekao je za agenciju Beta portparol DSS Petar Petković.

On je rekao da je "povjerenik, prije nego što je donio odluku kojom se osuđuje mitropolit Amfilohije, zapravo, trebalo da donese odluku kojom se zabranjuje Biblija i SPC".

"Učesnike parade niko ne može natjerati, niti ih ko tjera da poslušaju riječi pravoslavnih vladika, ali niko ne smije ni da zabranjuje crkvi da iznosi svoje učenje", poručio je Petković.

Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi.

DSS je tražio od Petrušić da se javno izvini Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i javnosti, i potom podnese neopozivu ostavku.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila je u subotu mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa, jer je svojim govorom povodom Parade ponosa "nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije".

Mitropolit Amfilohije je 11. oktobra 2010. rekao da je na Paradi ponosa viđen "smrad koji je otrovao i zagadio prestoni grad Beograd, strašniji od uranijuma, najveći smrad sodomski koji je ova savremena civilizacija uzdigla na pijedestal božanstva".

Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi.

"Ukoliko se preporuka ponovo ne poštuje, povjerenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavama za kršenje zakona o borbi protiv diskriminacije", rekla je juče Nevena Petrušić.

Bonus video: