Krijumčarenje droge “veliki biznis” na Balkanu

U izvještaju se takođe ističe da je na Balkanu i u pojedinim zemljama istočne Evrope zabrinjavajuće povećano gajenje kanabisa, biljke koja se koristi kao opijat
170 pregleda 0 komentar(a)
droga ilino brdo, Foto: Uprava policije
droga ilino brdo, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 06.03.2011. 12:22h

Balkanske zemlje su nezaobilazan put za krijumčarenje narkotika koji sa istoka ilegalnim kanalima stižu do korisnika u zapadnoj Evropi i to je postao “veliki biznis” u koji su uključene lokalne i međunarodne kriminalne grupe koje su međusobno povezane.

Heroin, koji se najčesće proizvodi u Avganistanu, po pravilu stiže u Evropu preko Turske, Bugarske i Grčke, a odatle nastavlja preko Albanije i Srbije, ističe se u izvještaju za prošlu godinu Međunarodnog savjeta za kontrolu narkotika.

Ova droga najčešće stiže kopnenim putem: kolima, autobusima, kamionima.

U izvještaju se takođe ističe da je na Balkanu i u pojedinim zemljama istočne Evrope zabrinjavajuće povećano gajenje kanabisa, biljke koja se koristi kao opijat.

To se, prema najnovijim otkrićima, najčešće radi u Bugarskoj i Makedoniji, ali u tome mnogo ne zaostaju ni Moldavija, Ukrajina, kao i još neke zemlje u regionu.

U izvještaju se posebno ukazuje na taj problem u Makedoniji, što se ilustruje jednom zapljenom od 700 kilograma kanabisa lokalne proizvodnje.

Ranijih godina to su bila sporadična otkrića, jer se ta biljka gajila na malim površinama.

Kriminalne grupe su se aktivno uključile i u krijumčarenje kokaina, koji, po pravilu, stiže iz zemalja Južne Amerike.

Ova droga do evropskog kontinenta najčešće stiže brodovima i avionima, i to u velikim količinama. To potvrđuju i prošlogodišnja otkrića u pojedinim zemljama, koje se sve uspješnije nose sa ovim problemom.

U rumunskoj luci Konstanca carinici su zaplijenili 1.200 kilograma kokaina, u Pireju, u Grčkoj, 450 kilograma, a u bugarskoj Varni otkriveno je više od hiljadu flaša u kojima je ta droga bila pomiješana sa vinom.

Kokain u Evropu često stiže i preko luka u Španiji i Portugaliji. U izvještaju za prošlu godinu se takođe ističe da Albanija u tome tradicionalno ima posebnu ulogu.

Ta zemlja se pretvorila u veliko skladište kokaina, koji se odatle ilegalnim putevima, najčešće preko Jadranskog mora, prebacuje do korisnika u zemaljama zapadne Evrope.

U izvještaju se naglašava da je posljednjih godina zloupotreba droga povećana i u zemaljama istočne i južne Evrope: Albaniji, Bjelorusiji, Hrvatskoj, Moldaviji i drugim.

Bonus video: