Amfilohije da se izvini LGBT populaciji, ili ide na sud

Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi.
51 pregleda 0 komentar(a)
parada ponosa, Foto: Arhiva Vijesti
parada ponosa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.03.2011. 18:58h

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila je mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradskeParade ponosa, javlja Beta.

Nevena Petrušić je za televiziju B92 rekla da je zaključila kako je mitropolit Amfilohije svojim govorom povodom održavanja Parade ponosa "nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije".

"I vidite, jedno nasilje, nasilje tih obezboženih i nastranih ljudi, izazvalo je drugo nasilje"

Ona je preporučila Amfilohiju da se javno izvini učesnicima beogradskog skupa za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba."Bilo bi važno da primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju. Istovremeno, mitropolit treba da se ubuduće suzdrži od davanja izjava kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje", rekla je Petrušić.

"Propast hrišćanskih naroda"

Mitropolit Amfilohije je 11. oktobra 2010. rekao da je na Paradi ponosa viđen "smrad koji je otrovao i zagadio prestoni grad Beograd, strašniji od uranijuma, najveći smrad sodomski koji je ova savremena civilizacija uzdigla na pijedestal božanstva".

"I vidite, jedno nasilje, nasilje tih obezboženih i nastranih ljudi, izazvalo je drugo nasilje. Pa se sad pitaju ko je kriv i tu djecu nazivaju huliganima. Budite uvjereni da je to predskazanje propasti hrišćanskih naroda. Bog će znati kad će udariti svojim bičem i opomenom, ali se to već polako priprema", rekao je tada Amfilohije.Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi."Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, povjerenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavama za kršenje zakona o borbi protiv diskriminacije", rekla je Nevena Petrušić.

Bonus video: