Papa ne dolazi u Srbiju zbog podjela u SPC?

Razlog za to je opasnost od podjele unutar crkve zbog svađe sa raščinjenim vladikom i episkopom raško-prizrenskim Artemijem, koji ima svoje sljedbenike i striktno je protiv posjete pape.
0 komentar(a)
Papa, Foto: Wikipedia
Papa, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.03.2011. 10:01h

Predsjednik ekumenske fondacije "Pro Orijente" Johan Marte je malo vjerovatnom ocijenio posjetu poglavara rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Srbiji 2013. godine, piše Mondo.

Proslava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godina, bila bi, kako se špekulisalo, razlog dolaska pape u Srbiju.

"Iako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) puno stalo do toga, tenzije unutar ove crkve trenutno su prepreka za takvu posjetu", rekao je on u izjavi katoličkoj novinskoj agenciji "Katpres".

Marte je rekao da je u brojnim razgovorima sa predstavnicima SPC i srpskih zvaničnika, mogao spoznati spremnost za pozivanje pape u Niš, rodno mjesto rimskog imperatora Konstantina velikog koji je 313. godine donio Milanski edikt kojim je hrišćanstvo priznao kao zvaničnu religiju.

Trenutno, međutim, SPC djeluje paralisano, ocijenio je on nakon boravka u Srbiji.

Razlog za to je opasnost od podjele unutar crkve zbog svađe sa raščinjenim vladikom i episkopom raško-prizrenskim Artemijem, koji ima svoje sljedbenike i striktno je protiv posjete pape, rekao je Marte.

Bonus video: