Purda se vratio u Vukovar

Muselimović je Purdu otpratio do Sarajeva, gdje se ukrcao u avion hrvatske vlade koji ga je odveo do Osijeka.
88 pregleda 0 komentar(a)
Tihomir Purda, Foto: Rojters
Tihomir Purda, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.03.2011. 10:48h

Hrvatski veteran Tihomir Purda, koji je od 5. januara bio u pritvoru u BiH zbog sumnje da je počinio ratni zločin, pušten je iz zatvora u Zenici i vratio se u Vukovar, gdje živi njegova porodica.

Hrvatski mediji saopštili su da je Purda iz zatvora u Zenici izišao sinoć nešto prije 18 sati, u pratnji svog advokata Josipa Muselimovića i predstavnika hrvatske ambasade u BiH.

Muselimović je Purdu otpratio do Sarajeva, gdje se ukrcao u avion hrvatske vlade koji ga je odveo do Osijeka.

Purdu je, na osječkom aerodromu dočekao veći broj saboraca, kao i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, koji je rekao da mu je "profesionalna i ljudska obaveza dočekati Purdu, zbog svega što je propatio".

"Zahvalan sam hrvatskoj vladi, ambasadi u Sarajevu i svom advokatu", rekao je Purda u Osijeku i dodao da je vjerovao svima koji su radili na njegovom oslobađanju.

Zbog Purdinog puštanja iz pritvora otkazan je jedan veteranski skup koji je bio najavljen za subotu u Vukovaru, a vijest da je srpsko tužilaštvo odustalo od puštanja pozdravio je hrvatski državni vrh i brojni političari, kao i dio veterana.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Purde i još dvojice osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru 1991, zbog nedostatka dokaza.

Nakon toga je Sud Bosne i Hercegovine ukinuo pritvor Purdi, uz objašnjenje da je odluka o obustavi ekstradicionog postupka donijeta pošto je Ministarstvo pravde Srbije putem Ministarstva pravde BiH izvijestilo Sud BiH da nadležni sud u Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Purde.

Purda je 5. januara uhapšen na graničnom prelazu Orašje, na području BiH, po ranijoj optužnici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru nad zarobljenim vojnicima JNA 1991.

Bonus video: