Dijete neće da vas izdržava? Izvedite ga pred sud!

Roditelji bez novca u Srbiji ubuduće će moći da tuže svoju djecu kako bi ih primorali da ih izdržavaju.
0 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Beta
Penzioneri, Foto: Beta
Ažurirano: 03.03.2011. 09:23h

Tako kaže predlog Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi trebalo da bude usvojen, ovog mjeseca, najavio je srpski ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, pišu „Večernje novosti“.

U članu 84 zakona, stoji da je za izdržavanje, osim mišljenja centra za socijalni rad, kao što je bila dosadašnja praksa, neophodna i sudska presuda.

„Ova je odredba praktično prepisana iz evropskih zakona i uopšte ne uvažava specifičnosti našeg društva", rekla je Nadežda Satarić iz ”Amitija”, NVO koja se bavi pitanjima starih.

„U tradiciji naše porodice nije da roditelji tuže svoju decu", rekla je ona.

Stare osobe ne moraju da se tuže sa rođacima, već je dovoljno da samo pokrenu postupak, i sve dok im srodnik ne pomogne, novac će im davati država

Ministarstvo priča drugačije - odredba zakona je neophodna jer se usklađuje sa Zakonom o porodičnim odnosima, koji kaže da odluku o izdržavanju više ne može da donosi centar za socijalni rad, nego sud.

"Stare osobe ne moraju da se tuže sa rođacima, već je dovoljno da samo pokrenu postupak, i sve dok im srodnik ne pomogne, novac će im davati država", rekla je Suzana Paunović, pomoćnik srpskog ministra za socijalnu zaštitu.

"Razumljivo je da stariji ne žele da se sazna da su tužili srodnike i da bi svakako više voljeli da to neko učini u njihovo ime. Ipak, ovaj je član neophodan jer se moraju uskladiti pravna akta oba zakona".

Prema hrvatskom Obiteljskom zakonu, punoljetno dijete je dužno izdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život, ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

Dijete se, međutim, može osloboditi dužnosti izdržavanja roditelja koji ga zbog neopravdanih razloga nije izdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obaveza, piše hrvatski tportal.

Bonus video: