Gaši: Razgovori sa Srbijom u nezgodno vrijeme za Kosovo

Publicista Halil Matoši vjeruje da će se razgovori odvijati iz dva dijela, tako što će prvi biti pretežno tehničkog karatera, a drugi i političkog, navodi Slobodna Evropa.
0 komentar(a)
protesti u Prištini, Foto: Rojters
protesti u Prištini, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.02.2011. 12:03h

Razgovori sa Beogradom počinju u veoma nezgodno vrijeme za Kosovo, zato što Kosovo prolazi kroz seriju institucionalnih kriza, kao i zato što sama ideja za početak ovih razgovora nije potekla sa Kosova, već je to plan Evropske unije i Srbije, izjavio je Krenar Gaši iz Instituta za politička istraživanja u Prištini.

"Mi ulazimo u proces o kome ne znamo na kojem će nivou biti organizovan, kao ni o čemu je tačno riječ. Tako da ne samo da Kosovo nije spremno, već nisu ni Srbija ni EU. Pored svih njih, možda je Srbija najspremnija, jer joj je jasno da tokom ovih razgovora želi da podigne pitanje nezavisnosti i suvereniteta Kosova, ili pitanje teritorijalnog integriteta", kaže Gaši, prenio je radio Slobodna Evropa.

Ovaj radio navodi da, u vrijeme kada se očekuje početak dijaloga Prištine i Beograda, kosovska opozicija stavlja legitimnost novih institucija pod sumnju.

Radio dodaje da su neki najavili i da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi se razmotrilo da li je prekršen Ustav Kosova time što je odobrena pauza tokom tajnog glasanja poslanika u Skupštini Kosova za predsjednika Kosova.

Publicista Halil Matoši vjeruje da će se razgovori odvijati iz dva dijela, tako što će prvi biti pretežno tehničkog karatera, a drugi i političkog, navodi Slobodna Evropa.

"Prva faza će biti tehničkog karaktera, o pitanjima koja odgovaraju i Beogradu i Prištini, tako da će prvi dio pregovora tokom prvih šest mjeseci teći bez problema i neće biti suprostavljanja u Skupštini ni od strane opozicije", kaže Matoši.

Po njegovom mišljenju, "u drugom dijelu, tokom kojeg će biti i političkih tema, verovatno će se situacija otežati, eventualno ukoliko Beograd bude insistirao na pitanju cjelovitosti Kosova i teritorijalnog integriteta".

Bonus video: