Bogoljub Karić na Kosovu, ne može da bude izručen Beogradu

"Ja sam rođen u Peći, imam kosovsku ličnu kartu i pasoš, i niko me ne može spriječiti da dolazim na Kosovo" rekao je Karić.
0 komentar(a)
Karić, Foto: Kurir
Karić, Foto: Kurir
Ažurirano: 24.02.2011. 16:20h

Bogoljub Karić koga Srbija tereti da je oštetio budžet za 60 miliona evra, boravi na Kosovu, ali ne može biti izručen Beogradu zbog nepostojanja saradnje Kosova i Srbije u oblasti pravosudja, piše prištinski dnevnik Ekspres.

List dodaje da Karić ne može biti izručen iako je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica.

Ekspres navodi da su njegovi novinari telefonom razgovarali sa Karićem i da im je on rekao da dolazi na Kosovo.

"Ja sam rođen u Peći, imam kosovsku ličnu kartu i pasoš, i niko me ne može spriječiti da dolazim na Kosovo" rekao je Karić.

Prema njegovim riječima, za vrijeme vlade Vojislava Koštunice srpska vlast ga je optužila zbog posete Tirani sa još 150 poslovnih ljudi, zbog posjeta Brezovici, ali i zbog toga što je kompaniju Mobtel "stavio na raspolaganje" Kosovu.

"Prema njima (institucijama Srbije) preko Mobtela smo prisluškivali visoke zvaničnike, navodno sam špijunirao za Albance, o čemu oni govore" rekao je Karić.

Ekstradicija je, prema Ustavu Kosova, u isključivoj nadležnosti Ministarstva pravde i tu ne mogu da se miješaju ni Euleks niti bilo koja druga medjunarodna organizacija na Kosovu.

"U ovakvim slučajevima Euleks ima samo ulogu nadziranja" kazao je za dnevnik Ehat Miftari, rukovodilac odeljenja za medjunarodnu pravnu saradnju u Ministarstvu pravde, ističući da sa Srbijom nemaju nikakvu saradnju.

Interpol je, prema Miftariju, od zvaničnika Kosova zatražio objašnjenje zbog nepostupanja po crvenoj potjernici za Karićem, ali je ustanovljeno da je on državljanin Kosova i da ga zbog nedostatka saradnje ne mogu izručiti.

U Ustavu Kosova navodi se da se državljani Kosova ne mogu izručiti zemljama sa kojima Kosovo nema medjudržavne sporazume o izručivanju.

Bonus video: