SUD U HAGU

General Vlastimir Đorđević osuđen na 27 godina

Haški tribunal osudio je penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999.
175 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 01:46h

General Đorđević (62) proglašen je krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest mjeseci 1999, kada je on bio načelnik Resora javne bezbjednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno i da je general Đorđević odgovoran za protjerivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premještanje tijela najmanje 724 albanska civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte. Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević, presudio je Tribunal.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje albanskog stanovništva s Kosova radi promjene etničke ravnoteže i obezbjeđivanja trajne srpske kontrole u pokrajini.

Sudija Kevin Parker je, obrazlažući presudu, kao neke od učesnika tog poduhvata naveo tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, potpredsjednika Savezne vlade Nikolu Šainovića, ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovića i samog  Đorđevića.

Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su u tom cilju albansko civilno stanovništvo "sistematskim i raširenim napadima", "terorisanja i nasilja", uključujući protjerivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku.

General Đorđević, po presudi, imao je efikasnu kontrolu nad policijskim snagama na Kosovu i znao je za njihova zlodjela.

U završnoj riječi, jula prošle godine, tužioci su zatražili da general Đorđević bude kažnjen sa 35 godina zatvora ili doživotnim zatvorom.

Odbrana je zahtjevala da Đorđević bude oslobođen krivice.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu 27. januara 2009, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru te godine. Završne riječi optužbe i odbrane održane su u julu 2010.

General Đorđević je, poslije višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi poslije čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru 2009. na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsjednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

Milana Milutinovića koji je 1999. bio predsjednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Galerija