Hrvatska diplomatkinja proglašena nepoželjnom u Rusiji

Moskva se odlučila na uzvratnu mjeru zbog nedavne hrvatske odluke da iz solidarnosti s Velikom Britanijom protjera jednog ruskog diplomatu
5 komentar(a)
Rusko ministarstvo spoljnih poslova, Foto: Reuters
Rusko ministarstvo spoljnih poslova, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2018. 17:06h

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je Rusija uskratila jednom hrvatskom diplomati gostoprimstvo, kao uzvratnu mjeru zbog nedavne hrvatske odluke da iz solidarnosti s Velikom Britanijom protjera jednog ruskog diplomatu.

"Hrvatskom ambasadoru u Moskvi Tončiju Staničiću saopštena je odluka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomati, bivšem zaposleniku hrvatske ambasade u Moskvi", navelo je hrvatsko ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da se Hrvatska kao i većina država članica EU solidarisala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju i 26. marta uskratila gostoprimstvo jednom diplomati ruske ambasade u Zagrebu.

"Proglašavanjem jednog ruskog diplomate personom non grata hrvatska Vlada je stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu i evropskoj i globalnoj sigurnosti", ističe se u saopštenju.

Zagrebački Jutarnji list prenio je da nije protjeran niko od hrvatskih diplomata u Rusiji, već da je za personu non grata proglašena šefica kabineta ministarke spoljnih i evropskih poslova Rina Eterović Goreta. Ona, kako se dodaje, neće smjeti da putuje u Rusiju u službenom statusu.

Bonus video: