Skupština konstatovala ostavke ministrima iz G17 plus

Skupština Srbije konstatovala je danas, bez rasprave, ostavke ministara iz G17 plus Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljeviću. Matić, Ljajić i Samardžić-Marković vode resore do izbora novih ministara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 17:05h

Dinkić i Kalanović su ostavku podnijeli dan nakon što je premijer Srbije Mirko Cvetković 15. februara pokrenuo postupak za Dinkićevo razrešenje, dok je Milosavljević to učinio krajem januara iz, kako je objasnio, ličnih razloga.

Premijer Cvetković , prema Zakonu o vladi, mora da u roku od 15 dana Skupštini Srbije dostavi imena novih ministara.

Cvetković je ovlastio Jasnu Matić, Rasima Ljajića i Snežanu Samardžić Marković da, do izbora novih ministara, vode resore ekonomije i regionalnog razvoja, zdravlja i Nacionalnog investicionog plana, prenosi Beta.

Oni će imati sva ovlašćenja koja imaju ministri, kako bi, do rekonstrukcije vlade, ta tri ministarstva nesmetano funkcionisala.

G17 plus je Vladi Srbije do sada predložila samo novog ministra zdravlja i za to mjesto je kandidovala Zorana Stankovića.

Dinkić će, kako je ranije najavljeno iz G17 plus, ubuduće biti šef poslaničke grupe te stranke, a Kalanović poslanik.

Vladajuća koalicija tvrdi da je Vlada stabilna

Ipak, glavna tema u najvišem zakonodavnom telu bila je da li Vlada Srbije ima podršku 126 poslanika, nakon što je iz procedure povučen predlog o objedinjavanju pojedinih tačaka dnevnog reda, za šta je opozicija kao razlog navela nepostojanje parlamentarne većine.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije poručili su da je Vlada stabilna i da ima podršku 126 poslanika, a činjenicu da nije imala većinu za spajanje dnevnog reda objasnili su time da pojedini poslanici sa sednice odsustvuju zbog bolesti, kao i da među odsutnima ima poslanika svih poslaničkih grupa, ne samo stranaka vladajuće većine.

Galerija

Bonus video: