Srebreničanke podižu tužbu protiv Karle del Ponte

Majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Karle del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haškom tribunalu korišćeni kao dokazi.
81 pregleda 0 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Ažurirano: 20.02.2011. 09:58h

Udruženja Srebreničanki su odlučna u namjeri da podignu tužbu protiv bivše tužiteljice Haškog tribunala Karle del Ponte.

Srebreničanke su, kako izvještava Slobodna Evropa, prikupile preko 4.000 potpisa i pripremaju tužbu, a zastupaće ih tuzlanski pravnik Damir Alić uz pomoć londonskog advokatskog tima.

Majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Karle del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haškom tribunalu korišćeni kao dokazi. Proces je još u ranoj fazi.

"Mi uvijek kažemo da su nam u Bosni ubili našu djecu, a u kući gdje se donosi pravda su nam ubijene uspomene na naše najmilije", kaže Hatidža Mehmedović iz udruženja Srebreničke majke.

"Najviše dokaza zapravo je u Haškom tribunalu. Ono što će oni nama dati, to će vjerovatno poslužiti kao dokaz. Ono što neće dati, mi ćemo se potruditi da na druge načine dobijemo", navodi Alić.

"U narednih 15-ak dana vrlo vjerovatno bi trebao da se desi taj sastanak. Radi se o advokatima Fergusu Randolfu i Hjugu Merseru iz Londona. Oni su advokati sa dugogodišnjom praksom u ovakvim i sličnim stvarima", kaže Tuzlak.

Porodice žrtava su svjesne da ih čeka dug i težak proces.

"Mi uvijek kažemo da su nam u Bosni ubili našu djecu, a u kući gdje se donosi pravda su nam ubijene uspomene na naše najmilije. To se nije smjelo desiti, to nije bila njihova privatnost. Ako je ikome pripadalo, to je pripadalo porodicama", kaže Hatidža Mehmedović iz udruženja Srebreničke majke.

Porodice žrtava traže i odgovornost Amira Ahmića

Osim Karle del Ponte, porodice žrtava traže i punu odgovornost Amira Ahmića, bošnjačkog oficira za vezu pri Haškom tribunalu, koji je prema njihovim tvrdnjama bio upoznat sa namjerama za uništenje predmeta.

Ahmić se, međutim, ne boji tužbe, čak je i podržava, jer smatra da će se ovim procesom skinuti ljaga sa njegovog imena i napokon pronaći pravi krivci.

" Uništenje artefakata je bila isključivo interna odluka ureda tužioca, o kojoj ne da nisam znao ja, nego niko u BiH nije znao. Žrtva je uvijek u pravu, mi smo u poziciji da moramo pomagati žrtvama sa odgovorima, a svaki vid zloupotrebe ili špekulacije ne pridonose pravdi i istini kojima svi težimo", kaže Ahmić.

Majke i žene Srebrenice, uz podršku mnogih Srebreničana, odlučile su da uđu u pravnu bitku koja im u konačnici može doneti potpuni smiraj ili još jednu gorku pilulu u potrazi za pravdom.

"Što se tiče Ahmića, on nas je prvi obavijestio o tim događajima - da je saznao da su uništeni. I ne možemo na tu adresu tužbu uputiti. A ni Karla del Ponte kao pojedinac smatramo da nije prava adresa za tužiti. Prava adresa je Haški tribunal", kaže Kada Hotić iz tog pokreta.

Majke i žene Srebrenice, pak, veruju da je, ako ne jedini, onda sigurno najveći krivac upravo Karla del Ponte uz još nekoliko osoba čija će imena otkriti novi sudski proces koje one upravo započinju.

Tužba će, navodi advokatski tim, ići u pravcu utvrđivanja odgovornosti Karle del Ponte i drugih osoba koje su učestvovale u uništavanju predmeta, a ne u pravcu traženja materijalne odštete.

Majke i žene Srebrenice, uz podršku mnogih Srebreničana, odlučile su da uđu u pravnu bitku koja im u konačnici može doneti potpuni smiraj ili još jednu gorku pilulu u potrazi za pravdom.

Bonus video: