DOGOVOR NA KOSOVU

Tači i Pacoli potpisali sporazum o fomiranju vlade

Prema sporazumu, Alijansa Novo Kosovo će imati predsjednika Kosova, jednog zamjenika premijera i tri ministarstva
0 komentar(a)
Pacoli i Tači, Foto: Rojters
Pacoli i Tači, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.02.2011. 19:44h

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) i mandatar za sastav vlade Hašim Tači potpisao je sa manjim strankama sporazum o formiranju vlade, od koje se očekuje da počne dugoočekivane pregovore o odnosima sa Srbijom.

DPK je dva mjeseca nakon izbora formirala koalicioni sporazum sa Alijansom Novo Kosovo (ANK) Bedžeta Pacolija i strankama koje predstavljaju etničke manjine.

DPK, koja je osvojila trećinu glasova, okrenula se petoj stranci po broju glasova, kao i partijama manjina nakon što su tri ostale vodeće stranke poručile da ne žele u koaliciju sa Tačijem.

Stranke su pristale da Tači dobije još jedan premijerski mandat a da Pacoli, kontroverzni građevinarski milioner, koji je porijeklom sa Kosova a živi u Švajcarskoj, bude novi predsjednik Kosova.

„Ovaj sporazum predstavlja koaliciju za novo Kosovo, njegov razvitak, demokratske reforme, izgradnju multietničkog društva, nova radna mjesta, evropsku perspektivu i regionalnu saradnju", rekao je Tači poslije potpisivanja sporazuma sa Pacolijem i dodao da će sa njim „raditi kao ekipa".

„Sada smo spremni da krenemo u akciju,“ rekao je Pacoli, čija uloga predsjednika će biti uglavnom simbolična. „Imamo snagu, energiju, mudrost i veliku volju da djelujemo.“

Osim mjesta predsjednika Kosova, ANK će na upravljanje dobiti Ministarstvo za Kosovske bezbjednosne snage, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine i industrije.

ANK će imati i mjesto potpredsjednika vlade

Tači je potpisao sporazum i sa predsjednikom srpske Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem, koji će u novoj vladi biti potpredsjednik. SLS će na rukovođenje dobiti tri ministarstva - Ministarstvo za lokalnu samoupravu, Ministarstvo za povratak i Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Prva sjednica parlamenta se očekuje u ponedjeljak, ali, kako je naveo Rojters, nije jasno da li će se tada glasati o vladi i predsjedniku.

Prema navodima B92, izvori unutar DPK-a su rekli da se Tači ne plaši glasanja za novi sastav vlade, već glasanja za predloženog kandidata za predsjednika Kosova.

„On je dobio signale od određenih poslanika unutar njegove partije da neće glasati za Bedžeta Pacolija za predsjednika Kosova", rekli su izvori “Koha ditorea“.

List je prenio i ocjene nekih evropskih diplomata iz Brisela da sa ovakvim sastavom „na Kosovu neće biti stabilne vlade i da za nju neće biti lako da sprovodi na terenu eventualne rezultate dijaloga s Beogradom".

Politički zastoj je već odložio početak razgovora Kosova i Srbije, a Tači je rekao da će prva odluka vlade biti da počne dijalog.

Rojters podsjeća da je imidž Tačija i Kosova, koje je u utorak obilježilo treću godišnjicu nezavisnosti, narušen izvještajem Savjeta Evrope, u koje se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, lojalni Tačiju, optužuju za otmice, šver oružja, droge i trgovinu organima zarobljenih Srba.

Preporučujemo za Vas