File: Srbija ima kapacitet na evropskom putu

Najveći izazov za Srbiju, kao i za druge zemlje na putu ka članstvu u EU, predstavlja sprovođenje usvojenog zakonodavstva, a regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su od suštinskog značaja za Srbiju.
51 pregleda 0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2011. 08:27h

Nezavisno sudstvo, efektivna primjena zakona i ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo u EU od suštinskog su značaja, ukoliko Srbija želi da dobije status kandidata i započne pregovore, rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

U intervjuu za ''Novosti", File hvali srpsku administraciju koja je brzo odgovorila na upitnik i ističe da će, ako bude potrebno, dostaviti i dodatna pitanja radi pojašnjenja pojedinih aspekata, a potom će slati ekspertske misije s ciljem da se uporedi realnost na terenu s poslatim odgovorima.

Komisija će biti u mogućnosti da predstavi mišljenje o kandidaturi Srbije za prijem u EU 12. oktobra, u isto vrijeme kada i izvještaje u okviru paketa proširenja za 2011. godinu, kaže File.

Govoreći o načinu i brzini prlibližavanja Srbije EU, File je rekao da Srbija ima kapacitet da brzo napreduje u procesu evropskih integracija.

File je podsjetio da je u izvještaju iz novembra istaknut ostvareni napredak Srbije, naročito u okviru političkih kriterijuma, kao i u sprovođenju odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

''Ovi napori, međutim, moraju da budu nastavljeni, naročito kada se radi o kvalitetu i sprovođenju usvojenog zakonodavstva'', kaže File navodeći da reforme u ključnim sektorima, kao što je pravosuđe, moraju da budu nastavljene, a administrativni kapaciteti ojačani, da bi se obezbijedilo nezavisno sudstvo i efektivna primjena zakona.

File smatra da je rano govoriti o statusu kandidata Srbije i datumu početka pregovora, jer treba sačekati da se završi proces procjene pregovora, eventualnog razjašnjenja određenih aspekata i možda dodatnih pitanja.

File smatra da je rano govoriti o statusu kandidata Srbije i datumu početka pregovora, jer treba sačekati da se završi proces procjene pregovora, eventualnog razjašnjenja određenih aspekata i možda dodatnih pitanja.

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov za Srbiju, kao i za druge zemlje na putu ka članstvu u EU, predstavlja sprovođenje usvojenog zakonodavstva, a regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su od suštinskog značaja za Srbiju.

Puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju je, takođe, preduslov za svaku sledeću etapu Srbije u priključivanju Evropskoj uniji, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korpucije koji predstavljaju problem za cijeli region zapadnog Balkana i protiv kojih mora odlučno da se bori, naveo je File.

EU veoma ozbiljno uzima navode o trgovini organima

Odgovarajući na pitanje, kako će EU, reagovati na rezoluciju Saveta Evrope o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu, File je istakao da EU veoma ozbiljno uzima navode o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu.

Odgovarajući na pitanje ''Novosti'' da li će EU podržati formiranje nezavisnog organa istrage o trgovini organima na Kosovu, File je rekao da su tužioci Euleksa nedavno otvorili preliminarnu istragu i da svaka optužba treba da bude zasnovana na dokazima prihvatljivim za sud.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, File je rekao da je EU završila pripreme za dijalog i da su spremni da započnemo proces čim to bude moguće.

Bonus video: