Brojke govore: Srbija po nezaposlenosti prva u svijetu

U 2010, prema nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija, u svijetu je bilo 205 miliona nezaposlenih, i očekuje se da će taj broj biti veći u 2011.
0 komentar(a)
nezaposlenost, Srbija, Foto: Blic.rs
nezaposlenost, Srbija, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 18.02.2011. 09:19h

U Srbiji je od početka krize, odnosno od 2008, bez posla ostalo 400 hiljada ljudi, saopštili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete Beogradu. Sindikati u Srbiji imali su podatak da je izgubljeno 280 hiljada radnih mjesta.MMF je na sastanku poručio sindikalcima da mjesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji očekivati nove investicije jer je klima za ulaganje nestabilna, prenosi Banka magazin.Sindikati su bili saglasni u tome da ne žele da MMF svoju misiju u Srbiji završi ovom posjetom jer se boje da bi bez njihovog prisustva Vlada novac od Telekoma, na primjer, iskoristila u svrhe predizborne kampanje.Šef misije MMF-a u Srbiji Albert Jeger na tu se konstataciju, navodno, nasmijao i rekao da njihov ostanak ne zavisi od njih već od Vlade Srbije.Jedini apel MMF-a bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smiju povećati budžetski deficit i javni dug jer vjeruju da bi mogao očuvati stabilnost zemlje u ekonomskom smislu.

Blic piše da je Srbija, sudeći po statistici, prema stopi nezaposlenosti, najgora u Evropi.

Po stopi nezaposlenosti, navodi list, Srbija je krajem prošle godine prednjačila u Evropi.

"Sa stopom od 26,7 odsto pretekli smo i Hrvatsku gdje je ovaj pokazatelj 18 odsto, ali i Crnu Goru i Sloveniju, te države poput Grčke, Španije i Mađarske gdje je kriza u Evropi najviše uzela danak. Iza nas je jedino ostala Bosna i Hercegovina u kojoj je nezaposlenost veća za tek pola procenta", navodi Blic.

UN pogriješile?

U 2010, prema nedavno objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija, u svijetu je bilo 205 miliona nezaposlenih, i očekuje se da će taj broj biti veći u 2011.

Tržišta rada u Evropi, Africi i Južnoj Americi se još oporavljaju od finansijske krize 2008, a broj nezaposlenih mlađih od 25 godina dostigao je rekordni nivo od 21 odsto.

Iako bilježi veću stopu nezaposlenosti od Hrvatske, u izvješaju UN se na listi zemalja tada nije našla Srbija. Prema izvještaju UN, Hrvatska je sa 18,8 odsto zauzela drugo mjesto u svijetu.

Prema istom izvještaju, od nje je gora samo Južnoafrička Republika (JAR) u kojoj je nezaposleno 25,3 odsto stanovništva.

Prema tim rezultatima, Srbija ne samo da po nezaposlenosti prednjači u Evropi, već je, sa stopom od 26,7 odsto, prestigla i JAR, odnosno bilježi najveću stopu nezaposlenosti u svijetu.

Bonus video: