KRITIKOVAO INCKA

Dodik: Pravosudni sistem u BiH težak bolesnik

Reagujući na podršku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pravosuđu BiH, Dodik je u pisanoj izjavi naveo da je visoki predstavnik poslednja osoba u BiH koja može da govori o nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.02.2011. 09:09h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini težak bolesnik, upravo zahvaljujući tzv. reformi pravosuđa koju su sproveli stranci, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

Reagujući na podršku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pravosuđu BiH, Dodik je u pisanoj izjavi naveo da je visoki predstavnik poslednja osoba u BiH koja može da govori o nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu i vladavini prava, kada već godinama svojim protivpravnim djelovanjem razgrađuje jedan međunarodni sporazum.

"Otvorena podrška Valentina Incka Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, posebno kada su u pitanju imenovanja sudija i tužilaca, direktna je potvrda da je pravosuđe BiH u rukama međunarodnih činovnika i da je ono nezavisno i nepristrasno samo u odnosu na domaće institucije", kaže se u reagovanju predsjednika RS.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko posjetio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i dao im punu podršku u njihovom radu i nastojanjima da uspostave vladavinu prava u BiH, osuđujući napade političara na rad suda i tužilaštva BiH.