PREGLED DOGAĐAJA

Tri godine od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost

U Deklaraciji o nezavisnosti, koju je tada usvojila aklamacijom Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti".
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 02:25h

Navršavaju se tri godine od kad je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.U Deklaraciji o nezavisnosti, koju je tada usvojila aklamacijom Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država "biti formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija"."Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo".

"Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbjeđuje sigurnost granica sa susjednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rješavanje nesuglasica", piše, pored ostalog, u tom dokumentu.

U protekle tri godine Kosovo je priznalo ukupno 75 država, među kojima su zemlje regiona, osim BiH, i 22 zemlje članice EU
Nekoliko desetina hiljada Srba protestovalo je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, protiveći se jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova

Protesti na Kosovu, u Beogradu i PodgoriciNekoliko desetina hiljada Srba protestovalo je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, protiveći se jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.Na mitingu u Beogradu 21. februara, pod nazivom "Kosovo je Srbija" pred nekoliko stotina hiljada ljudi govorio je i premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao i tadašnji zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić.U incidentima više hiljada demonstranata pri kraju mitinga, zapaljena je ambasada SAD u Beogradu, a nekoliko drugih je oštećeno. Demolirano je nekoliko objekata restorana Mekdonalds i prodavnica u centru grada iz kojih je odnijeta firmirana roba.

Tokom izgreda jedna osoba je poginula, više od 150 demonstranata i policajaca je povrijeđeno, a u policiju su privedene 192 osobe.

U junu 2008. Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav

Nakon što je Crna Gora priznala Kosovo u glavnom gradu Podgorici održani su masovni protesti tokom kojih je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Na protestima u Podgorici bilo je povrijeđenih među policijom i demonstrantima.

Himna i UstavU junu 2008. Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav.Generalna skupština UN je, na zahtjev Srbije, 8. oktobra 2008, usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu traži da odgovori na pitanje: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom".Taj sud je 22. jula prošle godine utvrdio da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Savjetodavno mišljenje MSP ne obavezuje države.Dva mjeseca kasnije (8. septembar) Srbija je dostavila Generalnoj skupštini UN novi prijedlog rezolucije o Kosovu, usaglašen sa EU, koji je usvojen narednog dana aklamacijom, bez glasanja.Proglašenju nezavisnosti prethodili su neuspješni pregovori Beograda i Prištine, uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe.

Direktni pregovori delegacija Srbije i Kosova počeli su 20. februra 2006. u Beču, a završeni su neuspjehom 28. decembra naredne godine

Bez dogova o statusuPrvi direktni pregovori najviših zvaničnika vlasti Srbije i Kosova održani su u Beču 24. jula 2006, takođe bez rezultata.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica zauzeli su se za široku autonomiju Kosova kao kompromisno rješenje za budući status Pokrajine, a kosovski zvaničnici Fatmir Sejdiu i Agim Čeku za nezavisnost i da Kosovo što prije postane država.U decembru 2007. okončan je period od 120 dana dodatnih pregovora Beograda i Prištine. U izvještaju predstavnika EU, SAD i Rusije generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu "trojka" je navela da dvije strane nisu postigle sporazum o budućem statusu Kosova.Godinu dana kasnije na Kosovo je stigla misija EU sa ciljem postepenog preuzimanja nadležnosti od UNMIK-a. Razmještanje misije Euleks na Kosovu uslijedilo je na osnovu odluke Savjeta bezbjednosti UN od 26. novembra 2008, a u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Najavljeni razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima još nisu zakazani