U Beogradu počelo suđenje Darku Šariću za pranje novca

Pored Šarića, za pranje novca optuženo je još osam ljudi, a Šarić i Zoran Ćopić su u bjekstvu i tužlaštvo je predložilo da im se sudi u odsustvu.
0 komentar(a)
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2011. 10:49h

Suđenje grupi Darka Šarića po optužnici za pranje najmanje 20 miliona eura zarađenih švercom kokaina počelo je čitanjem optužnice pred Specijalnim sudom.

Sud je prije početka suđenja odbio predlog Šarićevog advokata Zdenka Tomanovića da budu spojeni postupci koji se protiv Šarića vode po optužnicama za šverc kokaina i pranje novca.

Pored Šarića, optuženog i za šverc dvije i po tone kokaina, za pranje novca optuženo je još osam ljudi, a Šarić i Zoran Ćopić su u bjekstvu i tužlaštvo je predložilo da im se sudi u odsustvu.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je 9. avgusta 2010. godine, kada je optužnica podignuta, da ostali optuženi, osim Šarića, nisu učestvovali u krijumčarenju droge, ali su znali za šverc droge i bili su zaduženi da tako dobijen novac uvedu u legalne privredne i finansijske tokove.

Pored Šarića, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Čopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

Oni su optuženi za pranje novca od 2008. godine do 2010. godine.

"Prema dokazima kojima raspolažemo, smatramo da je do sada oprano više od 20 miliona eura koji su bili u vlasništvu ove kriminalne grupe. Imam razloga da vjerujem da je iznos i znatno veći", rekao je Radisavljević.

Prema optužnici, prljav novac je preko of šor kompanija prebacivan u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća, a dio novca je u gotovini položen u novosadsku Metals banku.

Novac od droge korišćen je i za izdavanje bankarskih garancija koje su upotrijebljene u privatizaciji društvenih preduzeća. Novac je ulagan u Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Optuženima prijeti kazna do 12 godina zatvora. Suđenje za šverc kokaina grupi Darka Šarića, u kojoj je optuženo još 19 ljudi, počelo je 20. septembra 2010. godine pred Specijalnim sudom.

Bonus video: