Srbiji i Makedoniji prijeti crni šengen?

Bezvizni režim putovanja mogao bi da bude suspendovan u junu zbog naglog porasta broja građana sa pasošima Srbije, koji zahtijevaju azil u državama Evropske unije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 11:33h

Bezvizni režim putovanja mogao bi da bude suspendovan u junu zbog naglog porasta broja građana sa pasošima Srbije, koji zahtijevaju azil u državama Evropske unije, piše Politika, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije biće razmatrana 24. februara na redovnom zasijedanju ministara unutrašnjih poslova i pravde EU, na inicijativu Francuske i Holandije.

Prema informacijama lista, ministri neće na predstojećem zasijedanju odlučivati o privremenoj suspenziji, već o mogućnosti da ona bude primijenjena po skraćenoj proceduri, ukoliko to bude potrebno.

Najvažniji razlog za ovu inicijativu su najsvežiji zvanični podaci Eurostata - statističke agencije EU u kojima je zabilježen nagli porast priliva azilanata iz Srbije u države EU.

Prema obrađenim podacima ogroman porast broja azilanata registrovan je u trećem kvartalu prošle godine od čak 173 odsto u odnosu na prethodni kvartal, navodi list.

Bonus video: