Ante Gotovina zbog Srba tužio holandsku TV

Ukazuje se takođe da je holandska televizija "da bi pojačala mučni dojam tokom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje
0 komentar(a)
Ante Gotovina, Foto: Wikipedia
Ante Gotovina, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.02.2011. 10:21h

Advokat generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, podnio je tužbu sudu u Amsterdamu protiv holandske televizije NCRV zbog priloga u kome se iznose navodni generalovi zločini protiv Srba u Bosni i Hercegovini.

"Tužena televizijska kuća je 14. januara 2011. godine emitovala prilog u kojem je bivši holandski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno, tokom 1992. godine, počinjeni protiv Srba u BiH, a navodno je zbog tih ružnih događanja Van Zanten obolio od PTSP-a", piše u saopštenju koje je poslao Mišetić, prenosi Indeks.hr.

U tužbi se dodaje da NCRV nije tražila izjavu druge strane što mora da učini po holandskim zakonima.

Tvrdnje iz priloga, odbrana Gotovine naziva "nebuloznima i neistinitima".

Ukazuje se takođe da je holandska televizija "da bi pojačala mučni dojam tokom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerišući su da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine".

Zbog svega toga, obrana Gotovine od nadležnog suda u Amsterdamu traži sprovođenje odgovarajućeg postupka, odnosno da se zbog klevetanja javno izvini Gotovini u sledećoj emisiji i da izvinjenje objavi i na internet stranicama .

Uz to, traži se, da televizija Gotovini isplati 50 hiljada eura i da, kada ubuduće objavljuje nove priloge o generalu, traži i objavi njegovu izjavu ili njegovih zakonskih predstavnika.

Bonus video: