Cvetković: Ko se umorio, može slobodno da ide

Premijer Srbije rekao je da talas štrajkova, mitinzi opozicije, pa ni nesuglasice unutar vladajuće koalicije - neće ugroziti stabilnost vlade
60 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Cvetković, Foto: Wikipedia
Mirko Cvetković, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.02.2011. 09:08h

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da ne planira da podnese ostavku, da vlada nije izgubila kredibilitet i da mu je cilj da do kraja mandata vlada ostvari velike državne ciljeve.

"Ko se na ovom teškom putu umorio ili se plaši da će građani da vide da nije postigao rezultate u svom resoru, može slobodno da ide iz vlade", poručio je Cvetković u intervjuu današnjim "Novostima", dodavši da on ima puno energije i da se nije umorio.

Premijer Srbije rekao je da talas štrajkova, mitinzi opozicije, pa ni nesuglasice unutar vladajuće koalicije - neće ugroziti stabilnost vlade.

Cvetković je poručio da vlada neće ugroziti ekonomsku stabilnost države.

"Bez obzira na zahtjeve i pritiske. Iznijeli smo platformu koju je najveći broj sindikata prihvatio kao racionalnu. Mi smo spremni, razumijevajući da ljudi loše žive, da učinimo sve što traže, izuzev jedne stvari, a to je da ugrozimo ekonomsku stabilnost", naglasio je premijer.

Na pitanje koji je autoritet vlade, kada i potpredsjednik Mlađan Dinkić tvrdi da ga je izgubila, Cvetković je odgovorio da od formiranja, vlada nije imala autoritet iz ugla opozicije i da to njemu nije bilo problematično, ali, ako je taj autoritet sporan za jednu članicu vladajuće koalicije, onda to jeste jasan politički signal koji ta stranka želi da pošalje.

"Prema mom mišljenju, vlada nije izgubila ni autoritet, ni kredibilitet", kazao je Cvetković.

"Ukoliko DS, koji me je imenovao, smatra da ne sprovodim adekvatno zacrtanu politiku vlade, naravno da ću da odem", odgovorio je premijer da li će u okviru razgovora o rekonstrukciji vlade "na tapetu" biti i njegova funkcija.

Cvetković je rekao da se u srijedu uveče vidio s predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem, a upitan da li mu je nudio ostavku, odgovorio je :" Apsolutno ne. Razgovarali smo o značajnim temama, prije svega, o reformama koje treba da sprovedemo u procesu EU integracija".

Cvetković je rekao da će se o eventualnoj rekonstrukciji vlade razgovarati na nivou svih koalicionih partnera i da će podržati ideju za rekonstrukciju ako se zajednički dođe do zaključka da će od tih promjena biti dobiti za Srbiju, jer treba nam funkcionalna vlada, pošto su pred nama važni zadaci i poslovi.

Politika Srbije ostaje ista - ni implicitno, ni eksplicitno neće priznati nezavisnost Kosova, ali je spremna za dijalog
On je rekao da od toga u kojoj mjeri će stranke ubuduće moći da ugrade svoj suverenitet u rad vlade, zavisi i opstanak i funkcionisanje vlade.

"Sigurno neću grčevito da se zalažem za opstanak vlade, ako ona ne bude funkcionalna. Sve zavisi od stranaka koje čine koaliciju", naglasio je Cvetković.

On je rekao da ima utisak da su građani nezadovoljni standardom i da tu u značajnoj mjeri dijeli njihovo mišljenje. S druge strane, zadatak opozicije je da kritikuje, dodao je on.

Cvetković smatra da bi izbori, koje traži dio opozicije, sada bili veoma loši za Srbiju, pogotovo što je vlada u posljednjoj godini mandata, jer bi izgubili dragocjeno vrijeme i tim prekinuli "veliki zalet ka EU".

"Čini mi se da je glavna ambicija pojedinih opozicionih stranaka samo da dođu na vlast. Pri tom, ne nude nikakva nova rješenja. Očekujem i da opozicija pokaže odgovornost prema državi", kazao je premijer Srbije.

Povodom Kosova i Metohije, Cvetković je ponovio da politika Srbije ostaje ista - ni implicitno, ni eksplicitno neće priznati nezavisnost Kosova, ali je spremna za dijalog.

Dinkić: Premijer ništa ne odlučuje, odlučuje Tadić

Lider Ujedinjenih regiona Srbije i potpredsjednik vlade Mlađan Dinkić ponovio je sinoć da je "vladajuća koalicija uzdrmana" i da u toj koaliciji "ima svađa na svakom koraku".

Dinkić je rekao da "premijer (Mirko Cvetković) ništa ne odlučuje i da odlučuje predsjednik Srbije Boris Tadić".

"Razgovaram sa onim ko odlučuje, sa predsjednikom Tadićem. On zna da donese prave odluke i ja mislim i da će ih i sada donijeti", kazao je Dinkić sinoć u emisiji "Podatak plus" niške TV 5.

"Imamo veću opoziciju u vladajućoj koaliciji nego u pravoj opoziciji, a svađamo se oko gluposti, kao što je napad državnog sekretara Ministastva finansija oko investicije u Zaječaru, što je bilo politikanstvo", kazao je Dinkić .

On je rekao, govoreći o rekonstrukcuiji vlade i promjeni ukupne atmosfere, pošto je "vlada izgubila autoritet", da je sada pravi trenutak da Tadić "u igru ubaci svoje prave i najsposobnije ljude".

Dinkić je objasnio da je vlada izgubila autoritet, jer smo "vidjeli da neke moje kolege ne znaju da riješe problem sa štrajkovima", jer im se, kako je dodao, "ne vjeruje kao pregovaračima".

Dinkić je rekao da je sa kolegama prestao da priča o tome, jer su mu zamjerili da se miješa u tuđ posao.

"Kada sam pričao bez javnosti, nije imalo efekta i zato sada o problemima govorim javno", rekao je on i napomenuo da "ne potcjenjuje nezadovoljstvo naroda", ali da misli da je "prava opozicija slaba".

Dinkić je rekao da želi bolji rezultat vladajuće koalicije i da to želi da postigne sa Demokratskom strankom.

On je dodao da su nadležni organi Srbije stalno u kontaktu sa Evropom povodom izveštaja Dika Martija o trgovini organima.

"Mi tražimo temeljnu, nezavisnu istragu do kraja. U tom kontekstu se sad postavlja pitanje kapaciteta i kredibiliteta Euleksa", rekao je Cvetković.

Bonus video: