Muzičari tuže naprednjake zbog upotrebe pjesama na mitingu

Bendovi su u saopštenju naveli da su njihove pjesme neovlašćeno korištene i najavili tužbu protiv organizatora zbog povrede autorskih prava.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 17:10h

Beogradski bendovi bendova S.A.R.S. i Marčelo i Filteri oštro su protestovali zbog korišćenja njihovih pjesama na nedavno održanom mitingu Srpske napredne stranke, ispred Doma narodne skupštine Srbije i najavili tužbu.

U pitanju su pjesme sa sociopolitičkom konotacijom "Buđav lebac" S.A.R.S. - a i Marčelova "Kuća na promaji". Bendovi su u saopštenju naveli da su njihove pjesme neovlašćeno korištene i najavili tužbu protiv organizatora zbog povrede autorskih prava.

Muzičari su posebno revoltirani zbog, kako kažu, činjenice da su nekoliko dana prije održavanja tog skupa jasno dali do znanja organizatorima istog da ne žele da učestvuju u bilo kakvom obliku stranačkog promovisanja.

Kako je u ime svog S.A.R.S-a saopštio Dragan Kovačević, njima je ponuđeno i da sviraju na dotičnom mitingu, što su oni odbili. Međutim, to nije spriječilo organizatore mitinga da, kako tvrde bendovi, iskoriste njihovu muziku u političke svrhe.

"Potpuno je nevjerovatno da neko, već u tom istom trenutku kada sa govornice kliče boljem sjutra, krade nekoga i nema problem s tim", oglasio se revoltirani Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, koji je početkom 2005. nastupio na proslavi 85 godina od osnivanja Demokratske stranke u hali "Pionir" u Beogradu.

Bendovi su, takođe, osjetili potrebu da iskažu svoju antipatiju prema političkim strankama u Srbiji, izjavivši da im nijedna današnja nije simpatična i da bi njihova reakcija bila potpuno ista, ko god da je u pitanju.

"Ovog puta se pretjeralo i nećemo stati dok stvar ne istjeramo na sunce", zaključio je Marko Šelič. Zanimljivo je da Marčelo u svojoj pjesmi "Kuća na promaji", između ostalog, atakuje i na političare sličnih ideoloških ubjeđenja poput Tomislava Nikolića i ostalih članova Srpske napredne stranke.

Sa druge strane članica predsjedništva SNS-a Jorgovanka Tabaković, u ovoj i numeri S.A.R.S.-a prepoznala je samo ljepotu.

“Vrlo sam iznenađena da nekome smeta brojna publika koja sluša njegovu muziku. Slušanje muzike pred početak mitinga zaista ne smatram zloupotrebom u političke svrhe i insistiram da je muzika najljepši dio našeg života i svi treba da radimo na tome da se lijepe pjesme čuju svuda i na svakom mjestu", istakla je ona, kako prenosi Beta, dodajući da bi emitovanje muzike "pred sam miting pred stotinama hiljada ljudi, trebalo da bude nešto što želi svaki autor".

Galerija

Bonus video: