BiH na svjetskoj ruti trgovine heroinom

Na ovom atlasu, kako prenose "Nezavisne novine", ucrtane su sve rute trgovine narkoticima, oružjem, bijelim robljem i drugom sličnom "robom" i "uslugama" u svijetu
0 komentar(a)
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
heroin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2011. 09:10h

Bosna i Hercegovina i Republika Srpska nalaze se na putu trgovine heroinom, a zarada koja se "balkanskom rutom" ostvari prelazi 20 milijardi dolara godišnje, pokazuju podaci objavljeni na prvom interaktivnom atlasu organizovanog kriminala.

Na ovom atlasu, kako prenose "Nezavisne novine", ucrtane su sve rute trgovine narkoticima, oružjem, bijelim robljem i drugom sličnom "robom" i "uslugama" u svijetu.

Taj atlas prvi put prikazuje detalje vezane za transport kokaina, kao i vlasnike koji kontrolišu određene rute.

"Balkanska ruta", na kojoj je BiH i RS, prema tvrdnjama autora ovog atlasa, poznata je i po trgovini ljudima i oružjem, a zarada se kreće do nevjerovatnih 1,5 milijardi američkih dolara.

Autori ovog atlasa pojasnili su da je savremeni organizovani kriminal daleko "jednostavniji" od poznatih mafijaških organizacija u kojima je bio jedan "kapo" ili "don".

Današnje organizovane kriminalne grupe, prema pisanju banajlučkog lista, ograničene su na lokalno povezivanje, a sve kako bi mogući problemi bili riješeni u kratkom, odnosno rekordnom vremenu.

Tako savremeni transnacionalni kriminal obrne godišnje oko dva triliona američkih dolara.

Direktor policije RS Gojko Vasić, u izjavi banjalučkim "Nezavisnim novinama", kaže da je na nedavnom sastanku u sjedištu Interpola u Lionu šefovima policija zemalja jugoistočne Evrope skrenuta pažnja da "balkanskom rutom" prolaze velike količine heroina.

Vasić, međutim, smatra da su te ocjene površne i netačne.

"Jednostavno ne stoji da će krijumčari heroina, kada već uspiju ući na teritoriju Bugarske, koja je članica EU, svoje dalje putovanje usmjeriti prema Makedoniji, Srbiji ili BiH, gdje postoji niz kontrola na granicama. Logičnije je da će dalji transport droge usmjeriti kroz zemlje EU, gdje su kontrole daleko rjeđe. Mislim da su ocjene da "balkanskom rutom" prolaze ogromne količine heroina netačne i površne", rekao je Vasić.

Bonus video: