Datum zaključenja pregovora Hrvatske i EU u aprilu

Da bi to postigla, Hrvatska mora ubijediti članice EU da su njena borba protiv korupcije i napori da reformiše pravosuđe ozbiljni i održivi.
93 pregleda 0 komentar(a)
s1606_1, Foto: Jutarnji.hr
s1606_1, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 08.02.2011. 21:06h

Hrvatska će vjerovatno u aprilu dobiti datum završetka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

„Sada ulazimo u dva mjeseca presudna za pregovore sa EU. U aprilu bi trebalo da znamo datum. Ukoliko se to ne dogodi, proces pristupanja Hrvatske EU biće prolongiran, ali ne želim da spekulišem o tome jer sam uvjeren da ćemo imati datum“, kazao je Orban tokom posjete Zagrebu, prenio je Rojters.

Mađarska do jula predsjedava EU, a hrvatska premijerka Jadranka Kosor je izrazila uverenje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja njenog mandata, prenosi Beta.

Da bi to postigla, Hrvatska mora ubijediti članice EU da su njena borba protiv korupcije i napori da reformiše pravosuđe ozbiljni i održivi.

„To je istorijski, strateški i simboličan cilj koji želimo da ostvarimo u godini obilježavanja 20. godišnjice nezavisnosti", rekla je Kosor i zahvalila Mađarskoj za podršku hrvatskom putu u EU.

Ona je dodala da će vlada ove sedmice Evropskoj komisiji poslati izvještaj vezan za sva mjerila u Poglavlju pravosuđa i osnovnih prava, a očekuje i pozitivno mišljenje o planu restrukturisanja brodogradilišta.

Zagreb mora restrukturisati industriju brodogradnje kako bi ona bila održiva i bez državne pomoći.

Brisel će u martu objaviti izvještaj o napretku Hrvatske u oblasti reformi pravosuđa. Ukoliko Zagreb dobije zeleno svjetlo, to će biti ključni korak ka dobijanju datuma za završretak pregovora o pristupanju.

Diplomate i analitičari smatraju da je cilj Hrvatske ostvariv, ali ne može biti uzet zdravo za gotovo jer su oba ključna kriterijuma najzahtjevnija tokom šestogodišnjeg procesa pristupanja.

Ukoliko pregovori budu zaključeni u junu, Hrvatska će postati članica EU vjerovatno 2013. godine.

Bonus video: