Tužilaštvo: Tuđman bio na čelu zločinačkog poduhvata

Tužilac Kenet Skot ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog poduhvata da se osnuje velika Hrvatska.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 10:58h

Haško tužilaštvo poručilo je u ponedjeljak tokom iznošenja svojih završnih riječi da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Tužilac Kenet Skot ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog poduhvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politički i vojno potčine i 'očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj, prenosi portal net.hr.

Projekat velike Hrvatske osmišljen je "od vrha prema dolje", kazao je Skot, i to pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

"Američki ambasador posvjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne", rekao je Skot.

Bonus video: