Šta kaže Vikipedija o Markalama?

Građani Sarajeva su često tokom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, dolazili na tu pijacu, jer je ona bila jedino mjesto u gradu gdje su mogli kupiti ili zamijeniti životne namirnice.
252 pregleda 0 komentar(a)
markale, Foto: Wikipedia
markale, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.02.2011. 13:31h

Na današnji dan prije 17 godina, 5. februara 1994. na pijaci Markale u centru Sarajeva ubijeno je 68 ljudi, a 144 je ranjeno, kada je sa pozicija Vojske Republike Srpske ispaljena granata.

Masakr se dogodio tačno u podne kada je, prema međunarodnoj istrazi, ispaljen minobacački projektil kalibra 120 milimetara iz sela Mrkovići, koje se nalazi iznad Sarajeva.

Granata je pala među građane na punoj gradskoj pijaci.

Građani Sarajeva su često tokom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, dolazili na tu pijacu, jer je ona bila jedino mesto u gradu gdje su mogli kupiti ili zamijeniti životne namirnice, piše agencija Beta.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu će povodom objeležavanja stradanja civila biti održana zajednička komemorativna sednica, a delegacije Grada i Kantona Sarajevo položiće cvijeće na spomen-obilježje na pijaci Markale.

Zbog obilježavanja godišnjice masakra u Sarajevu će privremeno biti potpuno obustavljen saobraćaj.

Tri verzije na Vikipediji

Iako je prošlo punih 17 godina, suočavanje sa zločinom teško ide. Tako se na bosanskoj, srpskoj i hrvatskoj stranici vikipedije o Markalama, nalaze različite interpretacije.

Bosanski

"Masakri na Markalama su dva masakra počinjena nad sarajevskim civilima od strane Vojske Republike Srpske, tokom opsade Sarajeva za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dogodili su se na Markalama u historijskoj jezgri Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Relativizacija masakra, špekulacije o počiniocu, ali i negiranje samog zločina su i dalje predmet brojnih rasprava i teorija zavjere."

Srpski

"Masakri na Markalama su bili dva napada na civile tokom opsade Sarajeva...Pitanje da li su zrna koja su odgovorna za masakre ispaljena sa položaja Armije Bosne i Hercegovine ili Vojske Republike Srpske su i dalje kontroverzna tema."

Hrvatski

"Masakri na Markalama su bili dva masakra nad sarajevskim civilima od strane Vojske Republike Srpske tokom opsade Sarajeva u ratu u Bosni i Hercegovini...Pitanje da li su ove granate ispaljen sa položaja Armije Republike Bosne i Hercegovine ili Vojske Republike Srpske je predmet dugotrajne rasprave i brojnih teorija zavjere".

Imena žrtava

Poginuli su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Bonus video: