U Skoplju počinje suđenje u vezi sa tajnim zatvorima CIA

El Masri tvrdi da je 2003. kidnapovan u Skoplju gdje je bio na odmoru, potom držan u tom gradu, a onda odveden u Avganistan gdje je u centru obavještajne službe SAD bio mučen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 07:43h

U Skoplju počinje sudski proces po tužbi Njemca libanskog porijekla Kaleda El Masrija koji tvrdi da je bio otet u Makedoniji, a potom mučen u Avganistanu.

El Masri je tužio državu Makedoniju i traži 50.000 eura odštete i izvinjenje, ako se dokaže da je u Makedoniji bilo tajnih zatvora CIA.

On tvrdi da je 2003. kidnapovan u Skoplju gdje je bio na odmoru, potom držan u tom gradu, a onda odveden u Avganistan gdje je u centru obavještajne službe SAD bio mučen.

Rekao je da je u pritvoru u Avganistanu štrajkovao glađu 27 dana i da je poslije toga ostavljen u planinskoj oblasti u Albaniji.

El Masri tvrdi da je i pored toga što je CIA utvrdila da se radi o pogrešnom čovjekom u pritvoru, bio pritvoren četiri mjeseca.

U Makedoniji su ga, prema njegovom iskazu, obavještajci držali tri sedmice.

Vlada SAD i Makedonija već nekoliko puta su negirali El Masrijeve navode, a on protiv makedonske vlade vodi proces i u Evropskom sudu za ljudska prava.

El Masri je tužio makedonsku vladu poslije neuspjelih pokušaja da proces pokrene pred sudovima u SAD i Njemačkoj.

Američki zvaničnici su odbili da javno komentarišu El Masrijev slučaj, ali američke diplomatske depeše koje je objavio Vikiliks, pokazuju da su diplomate u Njemačkoj i Makedoniji imali problema da slučaj zadrže u tajnosi i daleko od pravosuđa.

Bonus video: