Neki dokazi iz slučaja "Medikus" za sudiju - neprihvatljivi

Euleks je u dva navrata prošle godine podigao optužnice u slučaju "Medikus", privatne klinike u Prištini u kojoj su ilegalno presađivani ljudski organi
51 pregleda 0 komentar(a)
Medikus klinika, Foto: Rada Brajović
Medikus klinika, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 02.02.2011. 09:18h

Sudija Euleksa je odlučio da su "neprihvatljivi" neki od dokaza koji su predstavljeni tokom uvodne rasprave Tužilaštva u slučaju "Medikus" u Prištini, privatne klinike u kojoj su presađivani ljudski organi.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je izjavila Tanjugu da su, prema tom sudiji, dokazi u vezi s pretresom klinike "Medicus" izvršeni bez odluke pretpretresnog sudije.

Euleksovi tužioci u tom slučaju su rekli da će podnijeti žalbu protiv odluke sudije, rekla je Gudeljevićeva i navela da o žalbi tužilaštva treba da odluči grupa od troje sudija.

"Kada oni donesu svoju odluku, sudija će donijeti konačnu odluku o tome da li će ili ne potvrditi optužnicu u vezi sa ovim slučajem", naglasila je Gudeljevićeva.

Euleks je u dva navrata prošle godine podigao optužnice u slučaju "Medikus", privatne klinike u Prištini u kojoj su ilegalno presađivani ljudski organi. Među okrivljenima ima više doktora i jedna osoba koja je ranija radila na višem nivou u Ministarstvu zdravlja Kosova, a "donatori" i primaoci organa bili su različitih nacionalnosti.

Slučaj su pokrenuli kosovski i UNMIK-ovi policajci novembra 2008. godine, a izvršni službenici policije Euleksa nastavili su istragu pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Kosova.

Turske pravosudne vlasti su prošlog mjeseca najprije uhapsile, a potom pustile na slobodu doktora Jusufa Sonmeza, koji se tereti za umiješanost u trgovinu ljudskim organima na Kosovu. Nakon ispitivanja kod sudije Rešata Uruga u Istanbulu, hirurg Jusuf Sonmez, koga mediji nazivaju "doktor-frankenštajn" i "doktor-strvinar", odbacio je sve optužbe.

"Nije bilo takvog zločina. Nije bilo bilo kakve trgovine organima. Vjerujem u pravnu državu i pušten sam pošto sam dao izjavu", rekao je Sonmez, koji je radio u klinici "Medikus".

Bonus video: