Parlament Makedonije ugrožava napredak zemlje

Opozicioni bojkot makedonskog parlamenta će dodatno zakomplikovati stvari u borbi Makedonije da postigne standarde EU i NATO, kažu lokalni analitičari.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 09:19h

Uz gotovo sve opozicione stranke van makedonskog parlamenta, unutrašnji politički dijalog - jedan od glavnih preduslova za napredak zemlje ka EU - je mrtvo slovo na papiru u ovom trenutku, kažu posmatrači.

Pored toga, donošenje velikih odluka o važnim pitanjima koja zahtijevaju politički konsenzus svih glavnih igrača će biti praktično nemoguće. Balkan insajt piše da je upravo aktuelni spor oko imena sa Grčkom kamen spoticanja.

"Jedna strana ne može da donosi odluke o važnim pitanjima koja se tiču interesa svih građana", kazala je Mirjana Malevska, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Tetovu.

Glavna opoziciona stranka Socijaldemokratska partija napustila parlament u petak, nakon kontroverzne odluke suda da se zamrzne bankovni račun jedne od najpopularnijih TV stanica u zemlji A1 TV.

Gotovo sve manje opozicione stranake pridružile su se socijaldemokratama. Oni su se žalili na nedostatak demokratske slobode i zatražili da vladajuća desnica dozvoli vanredne izbore.

"Može doći do prijevremenih izbora, nakon određenog perioda vladavine bez opozicije. Nažalost, u ovom slučaju politički protivnici bi se surovo borili za poziciju, što bi moglo ugroziti Makedoniju", kazao je Denko Maleski, bivši makedonski ministar inostranih poslova i ambasador UN.

Bonus video: