Beriša optužio opoziciju za pokušaj puča

Sjednici parlamenta prisustvovali su samo poslanici vladajuće Demokratske stranke, dok su je opozicioni socijalisti bojkotovali.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 22:56h

Albanski parlament osnovao je 11-članu komisiju zaduženu za istragu o protestima opozicije u kojima je u petak u sukobima sa policijom poginulo troje ljudi, a 150 povrijeđeno.

Sjednici parlamenta prisustvovali su samo poslanici vladajuće Demokratske stranke, dok su je opozicioni socijalisti bojkotovali, prenosi BETA.

Premijer Salji Beriša optužio je na sjednici opoziciju za pokušaj puča i okrivio je za nasilje u kojem je poginulo troje ljudi.

"Pozivam vas da osnujete istražnu parlamentarnu komisiju koja će istražiti ovaj puč", kazao je Beriša poslanicima, koji su jednoglasno usvojili taj predlog.

Lider opozicione Socijalističke stranke Edi Rama negirao je da je ta partija planirala puč kako bi srušila vladu i pozvao pristalice da dođu na mirne demonstracije u subotu, 28. januara.

Povodom osnivanja parlamentarne komisije, Rama je rekao da je "potpuno nevažno komentarisati takvu banalnost".

Beriša: Taj gospodin želi po svaku cijenu da bude premijer

Beriša je najavio da će odložiti skup svojih pristalica, prethodno zakazan za srijedu, za subotu, zbog zabrinutosti ambasadora zapadnih zemalja, koji su u Tirani razgovarali sa visokim funkcionerima te zemlje.

U intervjuu agenciji AP, Beriša je optužio Ramu da je pokušao da "dođe na vlast silom" i da je organizovao "jasan pokušaj" rušenja legitimne vlade.

On je rekao da Rama predvodio "bande i kriminalce" u napadu na zgradu vlade i upozorio da neće tolerisati drugi takav napad.

"Savjetujem mu da ne pokuša ponovo... Drugi pokušaj će naići na oštar odgovor", kazao je premijer.

"Taj gospodin (Rama) želi po svaku cijenu da bude premijer zemlje. Mogao bi da postane premijer zahvaljujući glasovima, a ne sili", kazao je Beriša.

Bonus video: