Beriša: Neće se ponoviti Tunis

Ambasada SAD u Tirani uputila je apel za "poštovanje institucija, države i prava" i ocijenila da su "neprihvatljivi" retorika i jezik "nekih političkih rukovodilaca".
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 09:45h

Premijer Albanije Salji Beriša rekao je da se u Albaniji neće ponoviti tunižanski scenario nakon što je poginulo troje ljudi.

“U ovoj zemlji niko ne može preuzeti vlast nasiljem”, kazao je Beriša, prenosi BBC..

Na početku protesta, koji se održava u centru Tirane i na kom se tražilo ostavka Beriše i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, došlo je do sukoba demonstanata i policije.

Tri osobe su stradale u pucnjavi tokom sukoba ispred zgrade vlade.

„Tri civila su poginula. Na njih je najvjerovatnije pucano iz blizine, malokalibarskim pištoljem. Kad su dovezeni, već su bili mrtvi“, izjavio je za lokalnu televiziju Sami Koceku, hirurg iz vojne bolnice u Tirani.

Predsjednik i lider socijalista apelovali da se situacija smiri

Do sukoba je došlo ispred rezidencije premijera Beriše, kada su demonstranti počeli da bacaju kamenje, štapove i kišobrane na policajce koji su uzvratili suzavcem i vodenim šmrkovima, javile su agencije. Na protestima se okupilo najmanje 20.000 pristalica opozicije. Lider Socijalističke partije Edi Rama, koji je istovremeno i gradonačelnik Tirane, pozvao je demonstrante da ne pribegavaju sili i da izbegnu provokacije i nasilje.

Oglasila se i američka ambasada u Tirani, koja je pozvala građane da na protestima budu "mirni i konstruktivni", i istovremeno je osudila oštru retoriku koju su albanski političari koristili uoči demonstracija u međusobnom optuživanju. Posle nedavnog otkrića da je potpredsednik vlade Iljir Meta pokušao da uzme mito od 700.000 evra kako bi namestio jedan posao, opozicija je optužila vladu da je korumpirana i traži da premijer Beriša podnese ostavku. Predsednik socijalista Rama, takođe, tvrdi da je Berišina Demokratska partija došla na vlast zahvaljujući krađama na izborima održanim sredinom 2009. godine, što u vladi odbacuju.

Premijer Albanije Salji Beriša rekao je da se u Albaniji neće ponoviti tunižanski scenario nakon što je poginulo troje ljudi.

“U ovoj zemlji niko ne može preuzeti vlast nasiljem”, kazao je Beriša.

Italija poziva na mir i uzdržanost, SAD na poštovanje institucija

Ministarstvo inostranih poslova Italije je "pozvalo sve političke snage (Albanije) da rade na dijalogu i da riješe (sporna) pitanja u okviru političke debate u Skupštini jer je nasilje neprihvatljivo". Ambasada SAD u Tirani uputila je apel za "poštovanje institucija, države i prava" i ocijenila da su "neprihvatljivi" retorika i jezik "nekih političkih rukovodilaca".

Bonus video: