Crkvene firme u Sloveniji objavile bankrot

Banke povjerenice su, prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, sklonije stečaju koji bi mogao da bude izbjegnut samo ako vlasnici uspiju da nađu investitore spremne za dokapitalizaciju.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 12:26h

Nakon niza slovenačkih građevinskih i drugih preduzeća, bankrot su objavila i dva finansijska fonda u vlasništvu slovenačke katoličke crkve.

Uprave Zvon Ena Holdinga i Zvon Dva Holdinga su, kako prenosi B92, objavile insolventnost, a slovenački mediji dodaju da je malo vjerovatnoće da će oba ova preduzeća u vlasništvu slovenačke katoličke crkve uspeti da izbegnu stečajeve.

Oba pomenuta finansijska fonda, koja su se mahom bavila sertifikatima investitora, prije svega vernika, će povjerenicima najvjerovatnije predložiti postupke prisilnog poravnavanja.

Banke povjerenice su, prema pisanju slovenačkog lista Dnevnik, sklonije stečaju koji bi mogao da bude izbjegnut samo ako vlasnici uspiju da nađu investitore spremne za dokapitalizaciju. Pri tome bi investitori morali da ulože više od sto miliona eura, što se teško može očekivati.

Istovremeno su, neposredno pred proglašavanje bankrota, propale i nade obe "crkvene" firme da će im finansijska pomoć stići iz Vatikana. Pomogli nijesu ni strani savjetnici koje su vlasnici sada insolventnih firmi unajmili da pomognu.

Naime, umjesto da bankama ponude zahtijevane garancije ili dokapitalizaciju, savjetnici su tražili od banaka povjerenica da pristanu na otpisivanje dugova, a preostala potraživanja reprogramiraju, uz odobravanje novog, likvidnosnog zajma.

Banke povjerenice su ovakve predloge odbile, ocijenivši ih kao potcenjujuće.

Bonus video: