Ishitren potez vlasti u Prištini

Uredba kosovskog MUP-a kojom se zabranjuje da se u pokrajini kreću vozila sa novim registarskim oznakama Srbije, sa tablicama koje imaju početna slova gradova na Kosovu i Metohiji, ishitrena je i ne doprinosi rešavanja problema.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 19:39h

Uredba kosovskog MUP-a kojom se zabranjuje da se u pokrajini kreću vozila sa novim registarskim oznakama Srbije, sa tablicama koje imaju početna slova gradova na Kosovu i Metohiji, ishitrena je i ne doprinosi rješavanju problema, već ih stvara, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Mi smo to pitanje postavili preko Euleksa i mislim da će ovih dana biti razgovora na tu temu", kazao je Dačić u Bačkoj Topoli, gdje je u policijskoj stanici uručio nove registarske tablice građanima.

Dačić, koji je i zamjenik premijera, rekao je da potez kosovskog MUP-a pokazuje da Priština ne želi o nekim temama baš puno da razgovara.

"To je pitanje o kome bi trebalo da se razgovara kada se započne dijalog između Prištine i Beograda", dodao je on.

Dačić je podsjetio da Srbija Kosovo smatra svojim sastavnim dijelom i u skladu s tim svi građani Srbije koji žive bilo gdje na njenoj teritoriji imaju pravo na lična dokumenta, vozačke, saobraćajne dozvole, registarske tablice...

Ministar policije je rekao da ne zna kako će se ponašati takozvane kosovske vlasti i predstavnici međunarodne zajednice kada je riječ o novim tablicama, i da li će ta vozila potpuno vraćati na administrativne granice.

On je dodao "da i mi možemo da preduzmemo takve mjere prema onima koji dolaze sa kosovskim tablicama, ali to nikako nije u interesu ljudi, građana".

Policija treba da pomaže u rješavanju problema, a ne da ih dodatno stvara, kazao je Dačić, ocjenjujući da je to pitanje o kome bi trebalo postići dogovor da to ne bude na štetu ljudi koji žive na Kososvu i Metohiji.

Kosovski MUP donio je juče uredbu kojom zabranjuje da se u pokrajini kreću vozila sa novim registarskim tablicama koje na sebi imaju početna slova gradova na Kosovu, a koje od početka ove godine izdaje MUP Srbije.

Uredbu je doneo odlazeći ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Bonus video: