Iljir Meta odriče se imuniteta da bi omogućio istragu

Na pitanje da li će dati ostavku, Meta je rekao: “Moje akcije su kristalno jasne.”
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 19:22h

Potpredsjednik albanske vlade Iljir Meta odrekao se juče poslaničkog iminiteta kako bi omogućio istragu povodom navoda o korupciji nakon emitovanja kontroverznog snimka koji je napravio bivši ministar iz njegove stranke, objavila je agencija Rojters.

Metin Socijalistički pokret za integraciju je u koaliciji sa Demokratskom strankom premijera Saljija Beriše a samim tim, navodi Rojters, od ključnog značaja za buduću stabilnost vlade.

”U cilju transparentnosti nakon optužbi za korupciju i kršenje zakona, odričem se svog poslaničkog imuniteta,” rekao je Meta novinarima.

Najveća TV stanica u Albaniji, Top čenel, emitovala je desetominutni film koji je u martu 2010. snimio Dritan Prifti, kojeg je Meta u septembru zamijenio na mjestu ministra ekonomije.

Iljir Meta je prikazan kako od Priftija traži da jednoj firmi, bez tendera, povjeri posao izgradnje hidrocentrale. Meta je tada takođe rekao, prema snimku, da ta kompanija nudi sedam odsto provizije odnosno 700.000 eura samo da dobije posao, javila je makedonska agencija MIA, a prenio Tanjug.

Meta je odbacio snimak kao “namještaljku” i “ružni politički i moralni blef”, navodi Rojters.

Na pitanje da li će dati ostavku, rekao je: “Moje akcije su kristalno jasne.”

Prifti, koji nije objasnio zašto je snimio razgovor sa liderom svoje političke stranke, odgovorio je u saopštenju: “Snimak je kristalno jasan, ne Iljir Meta.”

Evropska unija, koja je krajem prošle godine odbila aplikaciju Albanije za status kandidata i pozvala je da ispuni 12 uslova, od kojih je najvažnija borba protiv korupcije, pozvala je da se istraže tvrdnje protiv Mete.

Iz Berišine stranke je saopšteno da premijer cijeni Metinu odluku da se odrekne imuniteta i osudio je snimak kao rad amatera. Beriša je, kako je prenio Rojters, optužio opozicionu Socijalističku partiju da stoji iza njegovog objavljivanja.

Snimak je napravio Dritan Prifti, bivši ministar ekonomije iz Metine strank.

Bonus video: