Doktor Sonmez pušten da se brani sa slobode

Sud u Istanbulu oslobodio je danas do početka sudjenja doktora Jusufa Sonmeza, osumnjičenog da je bio dio medjunarodne mreže koja je na Kosovu trgovala ljudskim organima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 15:56h

Sonmez je juče uhapšen u svom stanu u Istanbulu na osnovu potjernice koju je izdao Okružni sud u Prištini. Pored Sonmeza, još je devet lica obuhvaćeno optužnicom koja ih tereti za trgovinu ljudima i ilegalnu imigraciju.Turska agencija Dogan javila je da će turski lekar, koga su pojedini turski mediji prozvali Frankenštajn, na slobodi čekati početak eventualnog sudjenja i da će mu biti sudjeno u Turskoj.Izlazeći danas iz zgrade suda, poslije dvočasovnog ispitivanja, Sonmez je novinarima rekao da nema nikakvog zločina i da nije bilo trgovine organima, prenijeli su turski mediji.On je dodao da nema nikakve veze sa trgovinom organima, da se uzda u zakon i da je povodom cijelog slučaja dao iskaz, a potom pušten na slobodu.

Tužilac Euleksa na Kosovu Džonatan Ratel je naveo da je doktor Sonmez imao ključnu ulogu "glavnog hirurga" u operacijama koje su izvodjene na jednoj privatnoj klinici na periferiji Prištine.Sonmez (53) poznat i pod nadimkom "Doktor Frankeštajn" uhapšen je sinoć u Istanbulu na osnovu Interpolove potjernice zbog sumnje da je učestvovao u operacijama vađenja organa na Kosovu i u Azerbejdžanu kao dio međunarodne mreže trgovaca ljudskim organima.Sonmezov advokat Husein Sevim izjavio je, kako prenosi turska štampa, da je njegov klijent priveden zbog "optužbi na Kosovu".

Nema veze sa "Žutom kućom"

Okružni sud u Prištini uskoro će odlučiti o potvrdjivanju optužnice protiv ljekara iz privatne urološke klinike Medikus u Prištini, optuženih za trgovinu ljudskim organima.Na ročištu u Okružnom sudu u Prištini, tužilac Evropske unije Džonatan (Jonathan) Ratel je 6. januara rekao da su "siromašni ljudi iz inostranstva dovedeni na Kosovo, sa lažnim obećanjima da će dobiti novac za njihove bubrege koji su kasnije prodati primaocima za nezakonsku transplantaciju".U optužnici je pet osoba optuženo za trgovinu ljudskim organima, organizovani kriminal i zloupotrebu službenih ovlašćenja, a dvije osobe za nezakonito obavljanje medicinske djelatnosti.

"Donatori" i primaoci organa bili su različitih nacionalnosti i ovaj slučaj nema nikakve veze sa "žutom kućom" u Albaniji, izjavila je portparolka Euleksa Kristina Herodes, nakon okončanja ročišta.Slučaj Medikus su pokrenuli kosovski i policajci UNMIK-a u novembru 2008. godina, a preuzeli su ga policija i tužilaštvo misije Euleks.Potjernica i za izraelskim ljekarom u bjekstvu.

Agencija Frans pres podsjeća da je Sonmez u više navrata privodjen u Turskoj zbog nelegalne transplatacije organa i sumnjivih radnji, ali da je 2005. godine izbjegao zatvor pošto je te godine stupila na snagu amnestija.Turski ljekar je, medjutim, 2008. godine u odsustvu osudjen na osam godina zatvora, piše turska štampa.

Bonus video: