Srpska lista najavila izlazak iz kosovske vlade, formiraće i Zajednicu srpskih opština

"Neće imati podršku Srpske liste", kazao je Rakić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije poslije sastanka sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem
62 pregleda 1 komentar(a)
Goran Rakić, Foto: Srpska lista
Goran Rakić, Foto: Srpska lista
Ažurirano: 27.03.2018. 12:38h

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će Srpska lista izaći iz vlade u Prištini i najavio da će predstavnicima kosmetskih Srba predložiti da 20. aprila, na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Mi, kao legitimni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, ne možemo biti nijemi poslije jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki narod i predstavnike Vlade Srbije. Vlada privremenih institucija u Prištini neće imati podršku Srpske liste", kazao je Rakić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije poslije sastanka sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da će se Srbi na Kosovu ujediniti, da ih niko neće uplašiti i da će ostati sa svojim porodicama da brane svoje domove.

"Znamo da će se i Albanci ujediniti, naročito kada je to protiv srpskih interesa. Nikakva ROSU policija i EULEKS policajci neće nas otjerati sa tih prostora", kazao je Rakić.

On je najavio da će na sjutrašnjoj sjednici predstavnika deset opština sa srpskom većinom sa Kosova i Metohije predložiti da se na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma, 20. aprila formira Zajednica srpskih opština.

"Dijalog u Briselu garantuje formiranje ZSO. Priština kaže da je to neka nevladina organizacija, a ako je tako, onda nam ne treba ni njena ni dozvola međunarodne zajednice da je formiramo. Time nećemo prekršiti nijedan sporazum već ćemo uraditi samo ono što nam sljeduje po Briselskom sporazumu", kazao je Rakić.

Ocjenjujući da je jučerašnji incident u Kosovskoj Mitrovici bio "probni balon" prištinskih vlasti u pokušaju osvajanja sjevera Kosova i Metohije, Rakić je kazao da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio uvjeravanja da Srbija neće dozvoliti da se kosmetskim Srbima desi "neka nova Oluja ili Bljesak".

Predsjednik Srpske liste je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da "ne budu vukovi srpskoj djeci" i ne pristupaju kosovskim oružanim snagama kako ne bi kako je rekao, "sjutra brat udario na brata".

Potpredsjednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je odluka da Srpska lista izađe iz vlade u Prištini donijeta jednoglasno, dodajući da lista u kosovskoj skupštini više neće podržavati odluke te vlade.

"Razgovarao sam sa kolegama Albancima u vladi. Pitao sam ih kakav je to scenario napravljen u Mitrovačkom dvoru, pa su Marka Đurića vodili ulicama Prištine. Htjeli su da ponize nas ali su ponizili sebe i sebi nanjeli najveću štetu jer su pokazali prave namjere", kazao je Jevtić.

On je zatražio odgovornost za sve što se juče dogodilo na Kosovu.

"Odgovornost mora da postoji za prekomjernu upotrebu sile. Niko više od nas nije bio spremniji da ispruži ruku da probleme rješavamo ali koliko god pokušavali da izgradimo povjerenje, stalno smo nailazili na slučajeve hapšenja Srba dok je podrška za povratak bila samo deklarativna", rekao je Jeftić.

"Imamo poruku za naše sunarodnike - da nas je ovo samo još više ujedinilo, ojačalo i da ćemo jedinstvo pokazivati i u narednim danima. Nastavićemo da se borimo na demokratski način, goloruki u cilju mira, to je naš interes i da nas bude što više na Kosovu i Metohiji. Borićemo se za ono što nam pripada a to je sloboda", rekao je Jeftić.

Bonus video: