Haradinaj: Privođenje Marka Đurića je sprovođenje zakona bez izuzetaka

"Hapšenje i deportacija Markaj Đurića je standardna procedura u skladu sa zakonom i redom. To je neizbježno i primjenjivo svaki put u slučaju sličnih akcija", kazao je Haradinaj
59 pregleda 10 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.03.2018. 15:55h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je privođenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici "sprovođenje zakona bez izuzetaka".

Haradinaj je poslije sastanka Savjeta za bezbjednost Kosova kazao da je Đurić na Kosovo ušao ilegalno, a da je policija postupila "profesionalno".

"Jučerašnja akcija hapšenja Marka Đurića nije bila prijatna za nas, ali je to bilo sprovođenje zakona, bez izuzetaka. Pošto je ulazak bio nelegalan, u ovom slučaju važe standardne procedure koje su s profesionalizmom sproveli organi reda policije i druge institucije", rekao je premijer u Prištini.

On je dodao da je na sastanku ocijenjeno da je bezbjednosna situacija na Kosovu "mirna i stabilna".

"Hapšenje i deportacija Markaj Đurića je standardna procedura u skladu sa zakonom i redom. To je neizbježno i primjenjivo svaki put u slučaju sličnih akcija", kazao je Haradinaj.

Haradinaj izjavio je danas da poslije izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova nema namjeru da podnese ostavku.

"Nemam namjeru da dam ostavku, nastavićemo ozbiljan rad. Nismo razmišljali o izborima, došao sam s punom podrškom parlamentarnih grupa, vlada neće pasti", kazao je Haradinjaj na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta za bezbjednost Kosova.

Upitan o najavi Srpske liste da izlazi iz vlade, Haradinaj je rekao da se nada da će Srpska lista razmisliti jer jednostrane mjere i obustavljanje saradnje nisu dobri.

"Ostajem i biću posvećen integraciji Srba. To je ishitrena i štetna najava, videli ste šta se juče desilo kada nema komunikacije. Bolje je da se svi vratimo za sto i da idemo naprijed. Uvjeren sam da ćemo naći zajednički jezik, a ne da djelujemo jednostrano", naveo je Haradinaj.

Ocijenio je da odluka Srpske liste nije dobra i izrazio nadu da će je promijeniti.

Tači: Provokacija Beograda

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da je "provokacija Beograda" izvedena juče, na dan kada je Priština počela da radi na formiranju radne grupe koja će u saradnji sa OEBS-om raditi na izradi nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izjavi novinarima, predsjednik Kosova je rekao da "provokaciju potvrđuje i današnja odluka o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija".

"Događaji od juče su u suprotnosti sa dijalogom i izgradnjom stabilnog mira na Kosovu. Oni su prijetnja naporima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Pozivam da se poštuje i čuva duh dijaloga između Kosova i Srbije i da ostanemo usredsređeni na normalizaciju odnosa, na izgradnju dobrog susjedstva i pomirenja", kazao je Tači.

Tači je naveo da je ponovo razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, sa kojom se još jednom usaglasio o neophodnosti smirivanja napetosti, jer dijalog "nema alternativu i svi treba da budu usredsređeni na put naprijed".

"Visoka predstavnica EU me je obavijestila da će danas otputovati u Beograd kako bi se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kako bi i njemu prenela istu poruku, da su dijalog i pomirenje jedni put prema napretku", rekao je Tači.

Prema njegovim riječima, Kosovo ostaje posvećeno vladavini zakona na cijeloj njegovoj teritoriji i uvek će od svih tražiti da poštuju zakone Kosova.

"Veoma mi je žao što su jučerašnji dogadjaji omeli mir i što su zabrinuli sve zajednice Kosova, ali pozivam sve da sačuvaju staloženost", rekao je on i dodao da je policija Kosova pokazala "profesionalizam u njenom radu".

Kosovski ministar policije: Hapšenje Đurića u skladu sa zakonima Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj ocijenio je danas da je jučerašnje hapšenje visokog zvaničnika Srbije Marka Đurića u Sjevernoj Mitrovici izvršeno u skladu sa zakonima Kosova, saopštio je MUP Kosova.

Sefaj je zamjenicu američkog ambasadora na Kosovu Kolin Hiland informisao o "operativnom planu" sprječavanja srpskih zvaničnika da uđu na Kosovo, ako nisu dobili dozvolu, i ocijenio da je ta plan u cjelosti zasnovan na zakonima Kosova.

Sefaj je informisao Kolin Hiland da su "organi reda angažovani u svakom dijelu teritorije Kosova" i da je situacija mirna.

Sagovornici su se, po saopštenju, saglasili da institucije Kosova treba da nastave da rade na punoj integraciji sjevernog dijela u društveni i politički život Kosova.

Rusija odlučno osudila hapšenje Đurića

Moskva je danas "odlučno osudila" hapšenje zvaničnika srpske vlade zaduženog za Kosovo Marka Đurića ocjenjujući da je riječ o zastrašivanju kosovskih Srba.

"Odlučno osuđujemo tu situaciju usmerenu na zastrašivanje kosovskih Srba i bezakonje u odnosu na Đurića", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se dodaje i da je neprihvatljivo "otvoreno gledanje kroz prste međunarodnih snaga... koje su samo sa strane posmatrale šta se događa".

Međunarodne snage "nisu ispunile svoj mandat, nisu preduzele napor da se ne dozvole protivpravne akcije Kosovara i nisu obezbijedile mir i stabilnost u pokrajini", navodi se u saopštenju.

"Nameće se zaključak da Priština, EU i SAD uopšte ne namjeravaju da uzmu u obzir prava i interese Srba već i da žestoko suzbijaju njihovo nastojanje da brane svoje legitimne interese", ocijenilo je rusko Ministarstvo.

U saopštenju se kaže i da kosovski Albanci slijede primjer svojih pokrovitelja u SAD i Evropi, koji podrivaju osnove međunarodnog prava i ponašaju se po principu da je sve dozvoljeno.

"To je izuzetno opasna linija, koja preti recidivom oružanih sukoba na Kosovu i destabilizacijom u balkanskom regionu u cjelini. Nastavak pokušaja da Priština uspostavi kontrolu nad srpskim stanovništvom očigledno će usijati situaciju i poništiti dugogodišnje napore međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rješenje", navodi se u dokumentu.

Rusko Ministarstvo je pozvalo sve koji mogu da utiču na kosovske vlasti da shvate svoju odgovornost i da bez odlaganja doprinesu deeskalaciji napetosti na Kosovu.

Bonus video: