DONACIJE ZA SAMOHRANE RODITELJE

Stranka Živi zid dijeli novac građanima u Zagrebu

"Novac izdvajamo iz budžeta stranke, ali i plata naših poslanika", kaže sekretar stranke Tihomir Lukanić
2057 pregleda 2 komentar(a)
Iz Zagreba, Foto: Screenshot (video)
Iz Zagreba, Foto: Screenshot (video)

Hrvatska stranka Živi zid već duže vrijeme po hrvatskim prodavnicama građanima dijeli novac u gotovini. Riječ je o, kako tvrde u Živom zidu, 500 kuna (oko 67 eura) donacije za samohrane roditelje, a tako je bilo i danas u Zagrebu.

U političkoj istoriji Hrvatske više je slučajeva kada su stranke donirale svoje birače, poput koncerata, besplatne hrane i pića te raznih darova, ali ovo je, koliko je poznato, prvi put da se novac biračima dijeli u gotovini i to na ulici, prenosi Index.hr.

"Novac izdvajamo iz budžeta stranke, ali i plata naših poslanika. Stranka se finansira iz državnog budžeta i u manjoj mjeri iz članarina i donacija. Poznato je da Živi zid svake godine veći dio svojih sredstava donira građanima, ovo je prvi put da to radimo u gotovini", objašnjava sekretar Živog Zida Tihomir Lukanić, dodajući kako postoji tačna evidencija kome je namijenjen taj novac.

Lukanić tvrdi da postoji popis roditelja koji su dobili novac.

"Postoje ugovori o donacijama koje su roditelji potpisali i koje smo dužni dati reviziji. Postoji i sistem provjere. Svaki roditelj dobije 500 kuna, a do sada smo podijelili oko 100.000 kuna. Nismo još gotovi, jer do svakog roditelja treba doći, što je odužilo proces, ali svi će doći na red", kaže Lukanić za Index.

Na pitanje da smatra da bi Živi zid mogao imati problema zbog činjenice da doslovno dijele gotovinu građanima, Lukanić odgovora da ne očekuje poteškoće.

"Kontaktirali smo Reviziju uoči početka akcije, Poreznu upravu i Ministarstvo finansija. Oni međusobno nisu usklađeni i zapravo su nam dali dosta različite informacije jer to niko nikada nije radio. Vjerujemo da su građani iznad birokratije", zaključuje Lukanić.

Kako piše Index, ni hrvatska Državna kancelarija za reviziju, čini se, ne vidi ništa sporno u tome da stranke dijele novac biračima na ulici. Kažu da ih političke stranke nisu obavezne obavijestiti o svojim akcijama isplata dobrovoljnih priloga, odnosno donacija.

"Ako se isplata dobrovoljnog priloga obavlja u skladu s godišnjim programom rada i finansijskim planom političke stranke, tada je ta aktivnost dopuštena", kažu iz Revizije, dodajući da njihova kancelarija svoje mišljenje izražava samo u postupku revizije.

Ni u Državnoj izbornoj komisiji Hrvatske ne vide problem u tome da stranke slobodno dijele novac građanima.

"Politička stranka mora koristiti svoja finansijska sredstva u skladu s godišnjim programom rada i finansijskim planom te su donacije fizičkim osobama moguće ako su predviđene navedenim programom i planom", kažu iz komisije.