Beograd: Sud proglasio Miškovića krivim za utaju poreza

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Đuraškovića
1395 pregleda 0 komentar(a)
Mišković, Foto: FoNet/Dragan Antonć
Mišković, Foto: FoNet/Dragan Antonć

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je danas krivim predsjednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju, prenosi Televizija N1.

Kako navodi ta televizija, krivim je proglašen i vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković.

Poslije šest godina od početka suđenja, odluka je donijeta većinom glasova.

Miroslav Mišković nije došao u sud, za razliku od njegovog sina Marka i Đuraškovića.

Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobađajući dio prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni dio optužnice, i naložio ponovno suđenje za dio presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj riječi da sud osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom sudjenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

I u ponovljenom suđenju Miroslav Mišković je naveo da je za njega "porez svetinja" i da je Delta samo u godini koja se pominje u optužnici platila državi 100 puta veći porez od iznosa za koji se tereti da je utajen.

Odbrana je ponovo zatražila oslobađajuću presudu i istakla da će ona biti mjera "nezavisnosti pravosuđa", očito misleći na izjave iz vrha vlasti o Miroslavu Miškoviću.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam mjeseci, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona eura kao garancija da će prisustvovati suđenjima.

Bonus video: