Haradinaj: Dijalog ne blokiramo mi, već Srbija

1788 pregleda 4 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.03.2019. 16:56h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da dijalog o normalizaciji odnosa ne blokira Kosovo, već Srbija.

Na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade, Haradinaj je rekao da nikada nije tražio garancije šta će se dogoditi u dijalogu već da je tražio ugovor.

"Nijesam tražio garancije. Govorio sam o ugovoru. Vjerujem Americi i kada oni nešto kažu znam da je tako. Međutim, zbog mnogo razloga mi zahtjevamo ugovor sa elementima koje ima, uključujući i privredu i slobodnu trgovinu. To je ono što tražimo. Veće garancije od priznanja Amerike ne možemo da tražimo", kazao je kosovski premijer.

Haradinaj je kazao da kada su u pitanju odnosi sa Srbijom interesuju ih elementi ugovora.

"Ja vjerujem Amerikancima i kada oni kažu ovo je formula, ja im vjerujem. Mi tražimo ugovor da bismo znali kuda ide dijalog. Dijalog je blokirao Beograd, jer kažu da nema dijaloga bez ukidanja takse. Nijesmo ga mi blokirali. Mi smo bili u dijalogu znajući da smo žrtve i imamo na hiljade nestalih i žrtava", rekao je Haradinaj.

"Treba da znamo zašto idemo u dijalog", kazao je Haradinaj i dodao da je pritisak da Kosovo ukine takse "pritisak na žrtvu".

Rekao je da sa predsjednikom i predsjednikom parlamenta ima različita mišljenja o nekim pitanjima, ali da se slažu kada je u pitanju platforma za dijalog.

Bonus video: