SMATRA DA JE RJEŠENJE U OZBILJOM DIJALOGU

Meta: Spreman sam na ostavku, čak i da se žrtvujem kao Aljende

Apelovao je na sve uključene strane da ne žrtvuju državu zbog njihovih fotelja i interesa.
11033 pregleda 5 komentar(a)
Meta tokom posjete Crnoj Gori sa Đukanovićem, Foto: Savo Prelević
Meta tokom posjete Crnoj Gori sa Đukanovićem, Foto: Savo Prelević

Albanski predsjednik Iljir Meta, komentarišući duboku političku krizu u kojoj se nalazi njegova zemlja, rekao je da je spreman da se odrekne mandata za dobrobit zemlje.

Meta je poručio da se "žrtvuje kao Salvador Aljende kako ne bi dozvoljio instaliranje vojne hunte", prenosi makedonski portal Plusinfo.

"Kriza može da prouzrukuje konfrontacije, koje smo vidjeli u prošlosti i koje bi bile na štetu interesa naše zemlje", poručio je Meta.

Apelovao je na sve uključene strane da ne žrtvuju državu zbog njihovih fotelja i interesa. U tom pogledu, iako sebe ne smatra odgovornim, Meta je istakao da je uložio sve napore u protekle dvije godine kako bi spriječio takvu situaciju, prenosi Tanjug.

"Spreman sam na dvije krajnosti, od odustajanja od mandata kao predsjednika, nakon što se garantuje da zemlja ima principijelno političko rješenje, ispravno, ustavno, koje će voditi zemlju naprijed, pa sve do mog žrtvovanja kao što je to učinio Salvador Aljende, kako bi se onemogučilo instaliranje hunte koja bi mogla da vrati Albaniju 30 godina nazad", rekao je Meta.

Meta dodaje da je spreman na obje opcije.

Kao neprihvatljivo ocijenio je ponašanje albanske opozicije koja bojkotuje parlament, navodeći da se time kriza samo produbljuje.

Za njega popunjavanje broja poslanika u parlamentu drugim poslanicima koji su bili na listi ispod onih koji su odustali od svojih mandata predstavlja samo skrivanje krize dok istovremeno, kako tvrdi, potkopava početak pregovora sa Evropskom unijom.

Meta je kategoričan da ne postoji rješenje za aktuelnu političku krizu u Albaniji ni ultimativnim metodama, ni retorikom koja podstiče nasilje, a još manje policijskim i finansijskim metodama.

Aktuelni predsjednik Albanije rješenje duboke političke krize u svojoj državi vidi kroz brzi, ozbiljni i odgovorni politički dijalog.

Preporučujemo za Vas