POSLAO PORUKU IZ HAGA

Karadžić: Moja žrtva je manja od drugih, u nametnutom ratu stradala sva tri naroda

Prema riječima advokata, Karadžić je poručio da je jalova osveta Haškog tribunala i da mu, kao starcu, ne može ništa
13440 pregleda 80 komentar(a)
Karadžić juče u Hagu, Foto: Reuters
Karadžić juče u Hagu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2019. 09:54h

Poslije presude kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, Radovan Karadžić je poručio da je žrtva koju podnosi manja od drugih, rekavši da je "hiljade mladića svojim životima izgradilo Republiku Srpsku".

Radovan Karadžić je poslao poruku iz Haga, koju je za RTRS ispričao advokat i član tima njegove odbrane Marko Sladojević.

"Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već pobijedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod slobodan je u vlastitoj državi. Žrtva koju ja podnosim je manja od drugih. Hiljade i hiljade mladića je svojim životima izgradilo Republiku Srpsku. Mnogi su postali ratni invalidi. Najveće žrtve su podnijele majke, čiji su sinovi, najčešće sinovi jedinci, dali život za slobodu srpskog naroda. To su istinske žrtve", prenio je Sladojević riječi Karadžića, sa kojim je, navodi, poslije presude razgovarao oko pola sata.

Prema riječima advokata, Karadžić je poručio da je jalova osveta Haškog tribunala i da mu, kao starcu, ne može ništa, prenosi Tanjug.

"Nismo se predavali ni kada je bilo daleko teže, pa ni ovako utamničen neću nikada prestati da se borim za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kom su stradala sva tri naroda. Svaki rat, naročito građanski, izrodi počinjene zločine koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala. Mi smo se časno borili za slobodu i jednakost srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zato uvijek i svuda budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono što je iznad nas – Republiku Srpsku", poruka je Karadžića.

Karadžiću je juče preinačena ranija presuda od 40 godina i izrečena kazna doživotnog zatvora.