"INTERVENCIJOM OBUSTAVLJENO ETNIČKO ČIŠĆENJE"

Tači: OVK na zemlji i NATO u vazduhu prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je prilikom odavanja pošte vojnicima KFOR-a koji su poginuli na Kosovu je rekao da je prije 20 godina "okončana tragedija naroda na Kosovu" i "dobijeni sloboda i mir"
4031 pregleda 32 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je danas na 20. godišnjicu početka vazdušnih napada na ciljeve u bivšoj SR Jugoslaviji ocIJenila da je 24. mart 1999. godine bio kritičan datum za Kosovo i zapadni Balkan kada je otvoren težak period za cIo region i EU.

"Sada Zapadni Balkan dijeli težnju da se pridruži Evropskoj uniji, sa svojom misijom mira i pomirenja. Poštujemo i podržavamo današnju želju da region igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu našeg kontinenta", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je napisao da su "OVK na zemlji i NATO u vazduhu u zajedničkoj mirovnoj borbi prisilili na kapitulaciju Miloševićev režim".

Intervencija NATO-a je prema njegovim riječima, obustavila etničko čišćenje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je prilikom odavanja pošte vojnicima KFOR-a koji su poginuli na Kosovu je rekao da je prije 20 godina "okončana tragedija naroda na Kosovu" i "dobijeni sloboda i mir".

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da su napadi NATO-a okončali genocidni teror na Kosovu.

"Ponosni smo što je Alijansu sa NATO-om, koju je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska", napisao je Veselji.

Veselji ističe da će narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog svijeta na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Bili su sa nama u najgorem trenutku naše istorije. Ponosni smo što savez sa NATO-om, koji je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska. Uvijek u službi slobode i mira", istakao je Veselji.