Zaev i Kocijas: Vrijeme je za kompromis

Zaev je rekao da vlade dvije susedne zemlje tokom pregovora praktikuju i njeguju zajedničku evropsku vrijednost, a to je uzajamno građenje boljih bilateralnih odnosa i relacija povjerenja
54 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Nikos Kocijas, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Nikos Kocijas, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.03.2018. 16:50h

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom ocijenio da je vrijeme za kompromis prihvatljiv za obje strane.

Kako se navodi, Zaev je rekao da fokus razgovora dvije susjedne zemlje u rješavanju spora oko imena Makedonije treba da bude budućnost dvije zemlje.

"Treba da smo odlučni i da pravimo korake koji nas vode bliže do rješenja jedinog otvorenog pitanja između naše dvije zemlje", rekao je Zaev na sastanku sa Kocijasom, koji je u dvodnevnoj posjeti Skoplju.

Makedonski premijer je istakao da je uvjeren da će takav pristup dovesti do rješenja koje će institucijama dvije zemlje, kao i opoziciji, dati dovoljno prihvatljive argumente da prihvate da će to da bude dostojanstveno (rješenje) i za Republiku Makedoniju i za Republiku Grčku.

Zaev je rekao da vlade dvije susedne zemlje tokom pregovora praktikuju i njeguju zajedničku evropsku vrijednost, a to je uzajamno građenje boljih bilateralnih odnosa i relacija povjerenja.

"Ostaje da i daje usavršavamo bilateralne odnose, da ih njegujemo i da ih napravimo još boljim kada pitanje imena bude rješeno, budući građani naših zemalja, naši prijatelji u EU i međunaordna zajednica, očekuju rješenje ovog pitanja", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je dodao da i ovaj susret zauzima svoje mjesto kao značajan u razgovorima o problemu koje Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije i da se poklapa sa isključivo pozitivnim trenutkom kada se očekuju trajna rješenja za bilateralna pitanja u regionu u perspektivi očekivanja Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju makedonske vlade, Kocijas je na sastanku sa Zaevom istakao da sadašnjost i budućnost traže odgovornost za rješenje tog otvorenog pitanja.

Kocijas je rekao da Grčka, kao zemlja članica NATO i EU sa najstarijom demokratskom tradicijom u regionu, ima veliku odgovornost za rješavanje ovih pitanja i da mora da se nađe kompromis prihvatljiv za obje strane, navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

Sastanku Zaeva i Kocijasa u Vladi Makedonije prisustvovao je i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov, sa kojim je prethodno razmatrao međusobno razmjenjene nacrte predloga rješenja dvoipodecenijskog spora.

Šef grčke diplomatije se, poslije susreta s Dimitrovom i Zaevom, susreo sa vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, a planirani su sastanci i sa predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsjednikom najveće opzicione partije Hristijanom Mickoskim.

Spor između Atine i Skoplja oko promene imena makedonskoj državi traje više od dvije decenije, a u posljednjih nekoliko mjeseci dvije države intenzivnije rade na pronalasku rješenja.

Bonus video: