Kad politika zakaže: BiH bez predstavnika u Savjetu Evrope

Evropski zvaničnici upozorili su prošle nedjelje BiH da mora do kraja nedjelje da nominuje predstavnike za parlament Savjeta Evrope
535 pregleda 0 komentar(a)
BiH propustila rok da izabere predstavnike u parlament SE
BiH propustila rok da izabere predstavnike u parlament SE

Bosna ove godine neće imati predstavnika u Savjetu Evrope jer političke partije u toj zemlji nijesu uspjele da formiraju vladu i akredituju delegate.

Evropski zvaničnici upozorili su prošle nedjelje BiH da mora do kraja nedjelje da nominuje predstavnike za parlament Savjeta Evrope. Parlamentarna skupština BiH je trebalo da odabere deset članova, od čega pet stalnih, međutim taj proces nije bilo moguće izvršiti jer oba doma doma Parlamenta BiH zbog političkog zastoja ne zasjedaju.

Po pravilima Savjeta Evrope, zemlje članice treba da imenuju nove delegate u roku od šest mjeseci od posljednjih izbora. U suprotnom suočene su sa privremenom suspenzijom.

„Ovaj propust je nanio veliku štetu međunarodnoj reputaciji BiH... i to u trenutku kada ulažemo velike napore za integracije u Evropsku uniju”, kazao je juče bosanski šef diplomatije Igor Crndak.

Crndak je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova jer nakon izbora u oktobru, zbog političkih podjela, nije moguće formirati novi kabinet. Politički zastoj će dodatno usporiti napredak zemlje ka ulasku u EU. „Ovo je veliki korak unazad”, kazao je Crndak.

Zbog trenutne situacije u BiH nijesu izabrani ni predstavnici u drugim delegacijama, poput NATO-a i OEBS-a.

Glavni spor u Bosni između srpskog, hravatskog i bošnjačkog člana predsjedništva, koje treba da imenuje premijera, jeste oko toga da li BiH treba da teži članstvu u NATO-u. Srpski predstavnik u predsjedništvu Milorad Dodik optužuje bosanske partije da odugovlače sa formiranjem vlade zbog svojih političkih interesa. „Bosna i Hercegovina je propala država”, kazao je juče Dodik. „Nijesmo uspjeli ni u čemu”.

Bonus video: